fbpx

Иво Бонев разкри ще скочи ли цената на хляба във Варна след поскъпването на тока

Снимка: Varna24.bg

Повишението в цената на тока засега не се отразява драстично върху пазара на хляб, закуски и сладкарски изделия във Варна и поскъпване на тази продукция няма да има, коментира за Varna24.bg Иво Бонев, председател на Съюза на хлебарите и сладкарите във Варна.

„Цените преди месец и днес са едни и същи, даже има хляб на 0,49 лв. за 600 грама което според мен е под себестойност. За разлика от варненския регион, колегите от Южна България имат поскъпване с около 10 стотинки. Това се дължи на смелостта им и на търговски трикове, при които се тества пазара, за да се види как ще реагират клиентите. Две са места в страната, където има жестока конкуренция, това са София и Варна. Колегите от Добрич, от Бургас и други по-близки места около Варна, атакуват варненския пазар. Предлагането на хляб е повече от търсенето. Капацитетите ни само за Варна са достатъчни да задоволят потреблението, което в летните дни са около 120-130 000 хляба дневно. Тези фирми, които работят на тъмно, подбиват цените. И те са не по-малко от 50% от фирмите на пазара. Този проблем стои от години. Ние имаме редица предложения като например легализиране на транспортните фирми, които разнасят хляб. Старата „дъвка“ от години, че ДДС-то трябва да се намали от 20 на 10%. Нещо, което ако се направи, съм убеден, че ще изсветлее бранша и почти на 100% фирмите ще си плащат данъците. Така ще се увеличат приходите към хазната. „, каза Ива Бонев.

Той сподели, че бранша е подложен на контрол от 13 органа.

„Това не е лошо, защото произвеждаме продукт, който е хранителен и може да бъде опасен за нашето здраве. Тези проверки са засилени през лятото. Има бригади, които не са от Варна дори. Една малка забележка имам към НАП, обаче. Техните служители проверяват във времето, когато търговския обект прави 80% от оборота си за деня и ако в това време бъде затворен, предприемачът търпи сериозни загуби. Това не е добре за него, за потребителите, а и за НАП, защото по-малко данъци ще платим. Добре е тези проверки да са насочени и повече към сивия сектор и да са в по-подходящо време“.

Според експерта не е добре да съхраняваме хляба в хладилник през лятото. Сравнително по-нетрайни са тестените изделия, които са полуготови и се пекат на място във фурните, тъй като имат съставка, която е вложена заради замразяването и трайността на тези продукти е по-кратка.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Орлин Горанов пусна снимка от казармата: Същият съм си!

Снимки профили ФБ Орлин Горанов пусна снимка от времето, когато е отбивал военната си служба и предизвика голям интерес. На нея се оказа не само той, а и големия Иван Лечев, с който са били заедно. Изнамерих една снимка на батко ви Орлин, преди около 110 години по време на …

Блиц Новини
Великден за 60 000 българи в Гърция

Кадри БТВ Традиционно няколкото почивни и празнични дни българите пътуват към съседни дестинации. Най-предпочитана е Гърция пък и не е далеч, особено за хората в Западна и южна България. 58 000 българи празнуват Великден в Гърция. Това каза в предаването „Тази сутрин“ директорът на Института за анализи и оценки в …

Hell's kitchen
Много любов даде Хелс китчън на участниците

Кадри Нова ТВ и снимки социални мрежи В шоуто на шеф Виктор Ангелов много момичета не си тръгнаха с голямата награда, но намериха любовта покрай готвенето. Освен любовта между Митко и Симона, която се разви пред очите на цяла България, в кухнята на шеф Ангелов е пламната и друга любов …

error: Content is protected !!