fbpx

Две години от опита за преврат в Турция

В нощта на 15 юли 2016 г. турски военни обявиха, че са взели властта в страната, за да запазят демокрацията

Турция отбелязва две години от опита за преврат, припомня Нова тв.

В нощта на 15 юли 2016 г. турски военни обявиха, че са взели властта в страната, за да запазят демокрацията, човешките права и правовия ред. Беше обявено военно положение, въведен полицейски час, мостовете над Босфора бяха затворени, полетите от и за летище „Ататюрк” – отменени. Блокирани бяха социалните мрежи. Атакувани бяха обществени сгради.

В специално изявление по Skype президентът Реджеп Ердоган призова гражданите да излязат по улиците, за да защитят демокрацията в страната.

Светът осъди насилието.

В ранните часове на 16 юли началникът на турското разузнаване обяви, че опитът за метеж е неуспешен.

В тази нощ загинаха близо 250 души, а ранените бяха повече 2000. Последваха чистки и преследвания. Хиляди бяха обвинени за участие в преврата, преследвани, уволнени, затворени.

Днес, две години по-късно, Турция вече е президентска република, а Ердоган разшири неимоверно властта си. На практика той вече изпълнява едновременно три функции – президент, премиер и лидер на партията си.

От неуспешния преврат насам страната е в извънредно положение, което беше удължавано седем пъти. Очаква се то да бъде отменено на 18 юли вечерта. Отмяната беше едно от предизборните обещания на турския президент.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Чакърдъкова за борбата за живот: Колко време имам?

Кадри ютуб и снимки ФБ профил Фолклорната певица Николина Чакърдъкова е може би една от най-обичаните и популярни наши певици. Винаги усмихната и лъчезарна зарежда публиката с присъствието и гласа си. Едва ли някой би предположил като я гледа така, че тя е преживяла доста сложни моменти. Николина Чакърдъкова в …

Блиц Новини
Яни от „Фермата“ очаква първороден син

Снимки и кадри инстаграм Феновете на селскостопанското риалити „Фермата“ няма как да не си спомнят Яни от Козлец. Той бе сред най-колоритните и забавни участници в шоуто, пък и грабна голямата награда в трети сезон. След това взе участие и в сезон осем, след края на който му потръгна в …

Hell's kitchen
Никол повиши самочувствието, откакто е сама сред мъжете

Кадри Нова ТВ Бони се оказа най-дразнещата фигура в отбор „златни“, но Никол от противниците им никак не й отстъпва. Особено след като остана сама сред четирима мъже и пребори женската конкуренция, самочувствието й се вдигна до небесата, не че й е липсвало и преди това. На вечерна резервация се …

error: Content is protected !!