fbpx

Тръгнаха ли си пороите и какво ще е времето до края на лятото?

Тази година валежите бяха много и затова на някои места имаше проблеми с наводненията. Това каза пред Novini.bg климатологът доц. Георги Рачев.

Хубавото в цялата история е, че оторизираните власти си взеха поука и нямаме загуба на човешки живот. Има материални щети в места, които просто няма как се оправят. Мизия например е в ужасно ниско място, а последното наводнение там няма нищо общо с наводнението от 2014 година. Тогава преля Скът, а сега в продължение на едно денонощие в Гложене са паднали 100 л/кв. м. Това е страшно много дъжд, в отделни часове интензитетът на валежа е достигнал до 4 литра в минута, което граничи с най-големите стойности, измервани в България. Така че положението тук е на местна основа, заяви доц. Рачев.

По думите му подготовката на хората за наводнения се изразява в обучение. Ние сме на светлинни години в това отношение от страни като Япония. Там още от деца се подготвят за наводнения, за земетресения, за цунами. Това е целенасочено обучение, което не става от днес за утре, посочи климатологът, като уточни, че най-важното в случая е превенцията.

Той прогнозира, че обилните дъждове, продължили дълго това лято, си отиват. Юли месец вече е изпълнил нормата на валежите – специално районът на Мизия я е изпълнил четири пъти. Нещата се нормализират, няколко дни ще имаме много по-стабилна атмосфера. Валежите обаче ще продължат поне до края на месеца, но в никакъв случай не в този обем. Сутрин ще има много слънце, следобед на малко места, главно около планините, ще превали и ще прегърми. На Черноморието ще има повече слънце, но и там до края на месеца ще има 1-2 дни, в които ще превали, но няма да има ден без плаж. Черноморието вече отива към късно лятното време и ни очакват много хубави дни, каза доц. Георги Рачев.

Идват и Горещниците – 28, 29 и 30 юли. Дотогава има доста време и то се очертава да бъде типично лятно, със следобедни валежи на определени места до 25 юли. След 25-и се очаква цялата атмосфера над Европа да се затопли и времето да е предимно слънчево. Юли месец ще завърши с положителна аномалия, но с много валежи, добави той.

През август месец се очаква времето на Балканския полуостров да е топло, с малко повече валежи в Западна България и малко по-сухо време по Черноморието. Температурите ще бъдат в границите на нормалното, може би малко по-високи от нормалното. Няма никакви основания да се очаква, че и през септември ще е лошо времето, каза още доц. Георги Рачев.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Люси Иларионов: Веско Маринов вися на въже заради клип

Кадри ютуб „При ТоТо“ и видеоклип Веселин Маринов Режисьорът Люси Иларионов е пълен с истории покрай снимането на клипове на родни звезди. извади на показ някой пикантни детайли от кухнята на поп фолка. Продуцентът отрязал големите фолк звезди от лекия жанр Eмилия и Ивана, без да му мигне окото. Това …

Блиц Новини
Започна наддаването за победител в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Краят на кулинарното шоу Хелс китчън наближава и започнаха залагания кой от останалите вътре участници ще грабне голямата награда от 100 000 лв. Четирима мъже се спрягат за основни претенденти за финала в шоуто. Това са Лъчезар Чоткин от Дупница, Димитър Красенов, който от 8 години живее …

Блиц Новини
Задава се сватба за Зомбори след Капките

Най-добре представящият се имитатор този сезон в „Като две капки вода“ Влади Зомбори официално от сцената се обясни в любов на половинката си актрисата Весела Бабинова. Макар да имат дете, двамата все още не са сключвали брак. След края на шоуто, той ще предложи на любимата си да се оженят, …

error: Content is protected !!