fbpx

Зрителите избухнаха след отпадането на Явор от „Стани Богат“

Блиц Новини

Кадър видео БТВ

Добрата игра на Явор Йорданов продължи с по-сериозните въпроси в играта „Стани богат“. Въпросът „Кое цвете започва да се внася в Османската империя праз XVIII век и дава иметоа на период на мир и просвещение“ сложи край на играта му, но и разрази спор сред зрителите, дали въпросът е коректно зададен. Много от тях нападнаха екипа, който подготвя въпросите на участниците:

Поредната брутална издънка! Лалето е пренесено от Турция в Европа.

Поне да си правят труда да си проверяват информацията. Турция го внася от Персия много преди 18 век. Оттам навлиза в Европа. Дори името Лале означава тюрбан, а тюрбаните са в Азия, не в Европа.
Лалето произхожда от източна Турция и е изнесено от там в Европа.Грешно зададен въпрос.Май хората които правят въпросите не са особено компетентни.

Отново грешен въпрос! Лалето е изнесено от Турция в Европа през 16 век, а това че имат „Период на лалето“ през 18 вече съвсем друга тема….
Некомпетентността на екипа на предаването при този въпрос е възмутителна.
„Турците заимстват култивирането на лалета от персите. Лалето е пренесено от Мала Азия в Европа през XVI век. Българското название „лале“ произлиза от турски и персийски, а латинската „tulipa“ – от турската дума „тюрбан“. По късно, през 1593 г., французинът Шарл дьо Леклюз разпространява лалетата в Холандия“

Дали ще си направят труда, да се извинят на човека, за това, че копират грешна информация от Уикипедия, защото точно там така е написано.

Други пък поразровили се из дебрите на Гугъл изразиха съвсем различно мнение:

Въпросът е зададен правилно, Османлиите през 18 ти век (ясно написано във въпроса на Стани Богат! ) започват да внасят лалетата от Холандия, въпреки че 2 века по рано Холандците са закупили луковици от Османлии. Защо ли се получава този обрат? Защото Холандците намират начина да кръстосат лалетата (да ги заразят с вид бактерия) , и по този начин им предават най различни цветове, което е технически сложно нещо понеже получаването на такава луковица изисква около 7 години грижа и поддръжка. Тези които разполагат с пари започват да купуват на много висока цена готовата продукция… Създава се една манипулативна икономика за онова си време.

Въпросът не е грешен, но не е за тази сума, а за много повече. Като всички знаем, особено жените, че лалетата са внесени в Европа от Персия и Турция, както и коприната първо от Китай, та много трудно, някой ще се досети, че през 18 век Холандия изнася култивирани лалета за Турция. Въпрос за 50000 лв.

Блиц Новини
Всички участници в един епизод събира „Бригада нов дом“

Кадри БТВ Последният епизод всъщност ще е епизода за проглеждането, това, което всъщност е посланието на предаването, анонсира Мария Силвестър финалната история от „Бригада нов дом“. В него участие взимат всички семейства, на които бригадата помогна да си стъпят на краката. За проглеждането отвъд ограниченията, отвъд бариерите, отвъд всичко невъзможно, …

Блиц Новини
Йоана след „Ергенът”: Алек ме заблуди

кадри bTV Стюардесата Йоана, която отпадна от „Ергенът” на крачка от големия финал, заяви, че е била заблудена от Алек. Тя директно призна, че приятелят на майка ѝ е трябвало да го унижи при родителската среща, като го бутне в басейна, както е искал. Отвъд разочарованието, Йоана коментира, че Алек …

Блиц Новини
Подкрепа за Чоткин преди големия финал на Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Остана само да видим финалното готвене на двамата претенденти за голямата награда от 100 000 лв. Двамата готвачи, които ще се борят за нея в големия финал на „Хелс Китчън“ са талантливият Чоткин и изненадата на сезона Станислав. Димитър напусна кухнята на Ада завинаги на престижното трето …

error: Content is protected !!