fbpx

Гратисен период за зеления сертификат

Блиц Новини

Кадър видео БНТ

Зам.-министър Александър Златанов обясни, че до неделя при проверка от структурите на РЗИ в закритите обществени места няма да се налагат глоби при установяване на нарушения, за да могат заведенията и магазините да реорганизират работата си. Ще бъдат издавани само предписания. Глоби ще започнат да се налагат от понеделник.

Сертификатът за преболедуване  се удължава от 6 на 12 месеца и още днес заповедта ще бъде коригирана. Документът за това ще важи само у нас и няма да може да се използва като зелен сертификат в чужбина. Освен това за нуждите у нас документът за поставяне на първа доза ще е валиден като сертификат в рамките на месец до поставянето на втора доза, пише БНТ.

Това стана ясно на пресконференция на здравните власти във връзка с актуалната ситуация и въведените в страната противоепидемични мерки.

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов каза, че още в началото на тази седмица са се допитали до експертните съвети по Инфекциозни болести, Епидемиология и Клинична имунология дали могат да удължат сертификатите. Получили са две положителни становища – от съветите по Епидемиология и Инфекциозни болести. От съвета по Клинична имунология очакват официално становище до края на деня, но вече е ясно, че повечето му членове подкрепят решението.

Здравните власти ще осигурят и масово безплатно тестване за всички, които нямат зелен сертификат.

„Закупуваме голямо количество тестове. Безплатните тестове ще бъдат предоставени на всички лаборатории от РЗИ с договор, в който ще се обвържат с конкретна цена за пробовземане“, каза министър Кацаров.

Така работодателите ще могат да организират безплатно тестване на служителите си, които към момента нямат зелен сертификат.

По отношение на държавната и общинската администрация се обмисля да се въведат нови изисквания към хората, които са на гише и обслужват директно граждани. Целта е там да се създадат условия за чиста среда.

По думите на началника на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в „Александровска“ проф. Атанас Темелков ситуацията е много тежка и всички имаме вина за това. Според него основните проблеми, пред които е изправена здравната система са два – претовареният персонал и факта, че пациентите често пристигат в болниците на доста късен етап от болестта.

„Пациентите пристигат в болницата доста късно и почти 90% от тях са с тежки придружаващи заболявания. Повечето от тях се лекуват сами вкъщи твърде дълго и това води до тежкото състояние, в което постъпват в спешните отделения“, коментира той.

Министърът на здравеопазването отново каза, че алтернативата на сегашните мерки е пълно затваряне и се прави всичко възможно да се избегнат локдауните от миналата година. Той апелира хората да спазват мерките и допълни, че успехът на това начинание зависи от всички нас.

Стойчо Кацаров изтъкна, че болничните легла в цялата страна са близо до максималния си капацитет. Ако се запълнят всички, единствената алтернатива остава локдаун.

При най-песимистичния сценарий страната ни може да активира Механизма на гражданска защита на ЕС. Той предвижда предоставяне на кислород, лекарства и медицински консумативи; транспортиране на пациенти за лечение в други европейски страни или изпращане на персонал от чужбина, който да помага на медиците у нас. Подобно взаимодествие вече се е случвало между Италия и Германия, Белгия и Франция.

Какво е „зелен сертификат“ и колко време ще важи?

Кацаров обясни, че Информационната система преди не е била пригодена за издаване на сертификат за преболедуване, установено с бърз антигенен тест. До дни се очаква системата да започне да издава сертификати на всички преболедували от COVID-19, чиято диагноза е установена с бърз антигенен тест след 01.12.2020 г.

При първи сигнали за подобряване на ситуацията, здравните власти първо ще разхлабят мерките в училищата.

Нормализира ли обстановката у нас – може да отпаднат дори всички мерки.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Крисия призна защо три години кариерата ѝ е била на пауза

кадри Нова телевизия Крисия пусна нова песен след 3 години пауза и се появи по Нова телевизия за да каже къде се е губила толкова дълго. Певицата не даде много ясен отговор, но от думите ѝ се разбра, че просто много е внимавала да не сбърка с изборите, които трябва …

Блиц Новини
Всички сме в грешка! Проф. Мурдаров каза истинското значение на думата „нелицеприятен”

кадри БНТ Думата „нелицеприятен”, която се използва доста често от много хора, изобщо не значи това, което те си мислят. Това изненадващо разкритие направи езиковедът и преводач проф. Владко Мурдаров по БНТ. При поредното си гостуване при Георги Любенов беше категоричен, че тази дума изобщо не е синоним на „грозен”. …

Блиц Новини
Доста момичета в „Ерегенът” си имали гаджета отвън, разкри Екатерина

кадри bTV, YouTube/Надкаст Не само една, а няколко кандидатки за сърцето на Алек трябваше да бъдат изгонени от „Ергенът” служебно. Това разкри отпадналата Екатерина. Тя на практика потвърди, че в имението бързо се е разбрало, че Габриела  и Памела са сестри, преди това да беше разкрито официално от продукцията. Екатерина …

error: Content is protected !!