fbpx

Великобритания се справя с кризата с работната ръка, заетостта стана рекордна

Блиц Новини

снимка Pixabay

Заетостта в Обединеното кралство се увеличи рязко през септември, показват данни от официалната британска статистика ONS, публикувани днес, предаде БНР.  Британските работодатели наеха нови 207 000 служители през септември, което повиши заетостта на Острова до рекордните 29,2 милиона малко преди края на правителствената програма за субсидии за заплатите.

Броят на свободните работни места пък нарасна до рекордните 1,102 милиона за трите месеца до септември.

Финансовият министър Риши Сунак заяви преди време, че правителството се ангажира да помага на хората да си намерят работа след изтичането на схемата за субсидиране на принудително пуснатите в отпуск, която обхвана около 1 милион души, след като тази схема приключи на 30 септември.

За трите месеца до август пък коефициентът на заетост се увеличи с 0,5 процентни пункта на тримесечна база, достигайки 75,3%. В същото време процентът на безработицата през периода юни – август се понижи очаквано до 4,5% от 4,6% през трите месеца до юли.

Средната заплата, включваща и бонусите, нарасна през трите месеца до август със 7,2% спрямо същия период на 2020 г., докато изключвайки бонусите, трудовите възнаграждения се повишиха с 6 на сто.

Броят на исковете за обезщетения за безработица пък се понижиха през септември с 51 100 до ниво от 5,2% спрямо 5,4% през август.

Английската централна банка следи внимателно заетостта и растежа на заплатите, докато се опитва да прецени колко устойчив е неотдавнашния силен скок на инфлацията. Тя също така наблюдава колко повече британци са останали без работа след края на правителствената програма за финансова помощ при принудителна отпуска. През изминалия уикенд централната банка сигнализира, че може по-скоро от очакваното да повиши основните лихви, което би било първото вдигане на лихвите ставки след началото на коронавирусната пандемия.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Иван и Андрей се заядоха яко с „Българската Коледа”: Върхът на лицемерието!

кадри YouTube/Иван и Андрей Неофишъл „Българската Коледа” е връх на лицемерната благотворителност, това заяви продуцентският дует Иван и Андрей в своето предаване „Неофишъл”, което се излъчва в YouTube. Двамата буквално се нахвърлиха с остри коментари срещу най-известната дарителска кампания, но и на другите подобни, в които участват политици. Тезата на …

Блиц Новини
Дете с церебрална парализа получава уютен дом от Бригадата

Кадри БТВ Тази събота  „Бригада Нов дом“ ще направи сложен ремонт, за да подари удобен дом на лъчезарно момиче с церебрална парализа за нейните нужди. Това анонсираха от БТВ за предстоящия епизод на предаването. Герои в новия епизод са отново семейство със сложна съдба. Гергана сама се грижи за 18-годишната …

Блиц Новини
Фенките на „Ергенът” плачат: Алек, защото изгони най-свястната?

кадри bTV Зрителите са дълбоко разочаровани от развитието на ситуацията в „Ергенът”. След като Екатерина беше изненадващо изгонена от имението, в социалните мрежи заваляха коментари, които почти без изключение са отрицателни. Феновете на предаването са разочаровани и озадачени: „Ужас! Това беше една от дамите, които бях най-скромни, възпитани, тактични, красиви …

error: Content is protected !!