fbpx

Идва сезона на зелето

Блиц Новини

Снимка pixabay

Това е един от най-любимите зеленчуци на българина. Почти няма домакинство, което да не сложи бидон с кисело зеле, за да има за традиционните сармички. Ползите от зелето са много, консумацията му е особено полезна за стомашно-чревния тракт. В България е широко известно използването на саламура срещу махмурлук.

Санитар на червата

Ястията с кисело зеле са един от крайъгълните камъни на българската кухня. И нищо чудно: в края на краищата осоляването, мариноването и накисването са най-естествените начини за запазване на витамините по най-добрия начин. А в зелето има много от тях.

Това невероятно растение съдържа почти целия набор от витамини, необходими за нормалната човешка дейност: провитамин А, В1, В2, В3, В6, К и витамин U, който предотвратява появата на язви на стомаха и дванадесетопръстника. А по съдържание на аскорбинова киселина зелето (дори и в кисела форма) надминава портокала.

 

Неслучайно от древни времена е наричан от хората чревен санитар и се използва при хроничен запек, както и при дисбиоза: зелевите влакна подобряват чревната двигателна активност и влияят положително върху развитието на полезната чревна микрофлора.

То насърчава елиминирането на токсините и холестерола от тялото, което означава, че е незаменим за профилактиката на атеросклерозата – един от основните виновници за сърдечносъдови заболявания, пише Здравето.

 

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Орлин Горанов пусна снимка от казармата: Същият съм си!

Снимки профили ФБ Орлин Горанов пусна снимка от времето, когато е отбивал военната си служба и предизвика голям интерес. На нея се оказа не само той, а и големия Иван Лечев, с който са били заедно. Изнамерих една снимка на батко ви Орлин, преди около 110 години по време на …

Блиц Новини
Великден за 60 000 българи в Гърция

Кадри БТВ Традиционно няколкото почивни и празнични дни българите пътуват към съседни дестинации. Най-предпочитана е Гърция пък и не е далеч, особено за хората в Западна и южна България. 58 000 българи празнуват Великден в Гърция. Това каза в предаването „Тази сутрин“ директорът на Института за анализи и оценки в …

Hell's kitchen
Много любов даде Хелс китчън на участниците

Кадри Нова ТВ и снимки социални мрежи В шоуто на шеф Виктор Ангелов много момичета не си тръгнаха с голямата награда, но намериха любовта покрай готвенето. Освен любовта между Митко и Симона, която се разви пред очите на цяла България, в кухнята на шеф Ангелов е пламната и друга любов …

error: Content is protected !!