fbpx

Дойче веле: Как Италия изведнъж се изправи на крака?

Блиц Новини

Снимка pixabay

Да изведе Италия от пандемията и от икономическата депресия – това гласеше задачата на Марио Драги, след като през февруари беше поканен от президента да заеме премиерския пост. В пандемията Драги първо наложи отново частичен локдаун, а сега въвежда тъй наречения „Зелен паспорт“ на работното място – доказателство за поставена ваксина или извършен тест за коронавирус.

Преди броени дни италианският премиер Марио Драги изнесе реч в Bologna Business School – едно от редките му публични участия напоследък. Той беше поканен да говори за починалия неотдавна християндемократ Бенямино Андреата, с когото Драги се познава още от университета. В речта си премиерът говори и за чувството за дълг към държавата и за обществената отговорност, пише Дойче веле.

Когато Драги описваше стила на работа на покойния вече политик, мнозина в публиката бързо разбраха, че премиерът всъщност говори за самия себе си: „Той не се колебаеше да взема необходимите решения, дори и те да бяха непопулярни. Работата е за това, за да се свърши.“ За Марио Драги това е нещо съвсем обичайно, а зад мантрата „каквото и да струва това“ прозира опитът му като шеф на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Спасителят в пандемията

Да изведе Италия от пандемията и от икономическата депресия – това гласеше задачата на Марио Драги, след като през февруари беше поканен от президента да заеме премиерския пост. В пандемията Драги първо наложи отново частичен локдаун, а сега въвежда тъй наречения „Зелен паспорт“ на работното място – доказателство за поставена ваксина или извършен тест за коронавирус. Италия все още е единствената страна с подобна мярка в Европа, но за Драги тя е абсолютно необходима. Все пак той иска Италия отново да си стъпи на краката.

И ето, че 7 месеца след встъпването му в длъжност имунизационната кампания в Италия напредва по-бързо от тази в Германия. Освен това икономиката на страната нараства най-бързо в цяла Европа, италианското машиностроене произвежда почти два пъти повече, отколкото през миналата година, а почти всяка втора компания в страната увеличава инвестициите си.

Стабилността се завръща

„Ново италианско чудо?“ – подобни заглавия може да се видят в много от големите вестници. Те все още използват въпросителния знак. Но настроенията отново са оптимистични. Със своя спокоен и последователен управленски стил 74-годишният премиер спасява Италия и я изважда от кризата. Професорът по политика от университета ЛУИС в Рим Джовани Орсина не крие хвалебствените си думи по адрес на Драги: „Големи компетенции, забележителни способности да борави с власт и добър международен имидж. С това той изпъква над всички други премиери през последните години“.

И мнозинството италианци споделят тази оценка. Те виждат, че най-накрая някой се захваща здраво за работа и изпълнява обещанията си. Актуалните социологически проучвания потвърждават тази висока оценка: италианският премиер се ползва с доверието на над две трети от гражданите.

При Марио Драги Италия изведнъж показва изненадваща политическа стабилност. Въпреки непопулярните мерки политическите партии си кротуват, а с бързи и умели действия правителственият ръководител успява да се справи дори и с традиционно недоволната дясна „Лига“.

Ще се задържи ли Драги по-дълго?

Марио Драги се появи през февруари като последната надежда, когато партиите в страната вече бяха изчерпали всичките си възможности за съставяне на правителство – насред пандемията, припомня проф. Орсина. „Партиите прехвърлиха на външно лице отговорността за намиране на изход от извънредното положение и политическата нестабилност в страната. И вече няколко месеца този външен човек има пълна свобода на действие“, казва наблюдателят.

Проф. Орсина не изключва възможността Драги да се задържи и по-дълго в управлението – „или като президент на републиката, или с някаква друга функция“. Международно той се ползва с висок авторитет, а при предстоящата смяна на управлението в Германия, а вероятно и във Франция, в Европа виждат в лицето на Драги бъдеща водеща фигура. Италия също се нуждае от Драги – за да запази спокойствието на пазарите въпреки високите задължения на страната.

А дали самият Драги иска да остане по-дълго в управлението? На всички спекулации относно политическото си бъдеще той отговаря в типичния си стил – с мълчание.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Люси Иларионов: Веско Маринов вися на въже заради клип

Кадри ютуб „При ТоТо“ и видеоклип Веселин Маринов Режисьорът Люси Иларионов е пълен с истории покрай снимането на клипове на родни звезди. извади на показ някой пикантни детайли от кухнята на поп фолка. Продуцентът отрязал големите фолк звезди от лекия жанр Eмилия и Ивана, без да му мигне окото. Това …

Блиц Новини
Започна наддаването за победител в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Краят на кулинарното шоу Хелс китчън наближава и започнаха залагания кой от останалите вътре участници ще грабне голямата награда от 100 000 лв. Четирима мъже се спрягат за основни претенденти за финала в шоуто. Това са Лъчезар Чоткин от Дупница, Димитър Красенов, който от 8 години живее …

Блиц Новини
Задава се сватба за Зомбори след Капките

Най-добре представящият се имитатор този сезон в „Като две капки вода“ Влади Зомбори официално от сцената се обясни в любов на половинката си актрисата Весела Бабинова. Макар да имат дете, двамата все още не са сключвали брак. След края на шоуто, той ще предложи на любимата си да се оженят, …

error: Content is protected !!