fbpx

Вдигат двойно цените на билетите във Варна

Блиц Новини

Снимка live.varna.bg
Комисията по финанси и бюджет одобри новите цени на билетите и картите за пътуване в градския транспорт на Варна, съобщиха от пресслужбата на Общинския съвет за Moreto.net.

Ако промените получат одобрението и на местния парламент, жителите на града ще пътуват с по-евтини месечни карти, но с по-скъпи еднократни хартиени билети.

“Целта е да се стимулира използването на абонаментни карти, а билети да се купуват от машините в превозните средства само в краен случай. Към момента 95% от приходите са от еднократни билети“, заяви пред съветниците инж. Младен Иванов, изпълняващ длъжността директор на ОП „Транспорт и автоматизирана система за регулиране на уличното движение“ /ТАСРУД/.

Цената на билета, купен от машина на спирка, се повишава на 1,50 лв.

Закупените в самите превозни средства билети ще струват по 2 лева.

При покупка на превозен документ през интернет сайт или мобилно приложение цената ще е 1,20 лв.

Еднократното пътуване с предплатена карта остава 1 лв.

Въвеждат се персонализирани карти за постоянно пътуващите граждани, които ще се по-евтини от досегашните.

Едномесечна карта за всички линии ще е 40 лв., a за три месеца – 110 лв. Ще се предлагат и неперсонализирани карти, както досега, като те ще са малко по-скъпи от поименните документи за пътуване.

Друга промяна е, че цените на всички карти в общината се изравняват.

Т.е. абонаментните превозни документи до варненските села и курорти стават на цената на градската карта.

„Това означава, че хората от Константиново и Каменар примерно няма да си купуват веднъж карта до Варна и втори път – за пътуване из самия град, а ще ползват една карта“, поясни инж. Иванов.

Цените на пенсионерските карти остават без промяна.

На досегашните цени ще бъдат и ученическите карти. Новото при тях е, че те ще важат от дата до дата.

По време на заседанието председателят на транспортната комисия Венцислав Сивов представи свое предложение за цени на превозните документи.

Понеже беше направено устно, а включваше много промени, съветниците поискаха то да бъде внесено в писмен вид, за да може до заседанието на Общинския съвет да се запознаят с него и на сесия да решат кое от двете предложения да подкрепят.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Люси Иларионов: Веско Маринов вися на въже заради клип

Кадри ютуб „При ТоТо“ и видеоклип Веселин Маринов Режисьорът Люси Иларионов е пълен с истории покрай снимането на клипове на родни звезди. извади на показ някой пикантни детайли от кухнята на поп фолка. Продуцентът отрязал големите фолк звезди от лекия жанр Eмилия и Ивана, без да му мигне окото. Това …

Блиц Новини
Започна наддаването за победител в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Краят на кулинарното шоу Хелс китчън наближава и започнаха залагания кой от останалите вътре участници ще грабне голямата награда от 100 000 лв. Четирима мъже се спрягат за основни претенденти за финала в шоуто. Това са Лъчезар Чоткин от Дупница, Димитър Красенов, който от 8 години живее …

Блиц Новини
Задава се сватба за Зомбори след Капките

Най-добре представящият се имитатор този сезон в „Като две капки вода“ Влади Зомбори официално от сцената се обясни в любов на половинката си актрисата Весела Бабинова. Макар да имат дете, двамата все още не са сключвали брак. След края на шоуто, той ще предложи на любимата си да се оженят, …

error: Content is protected !!