fbpx

Военният министър прекрати поръчката за МиГ-овете

Блиц Новини

Кадър видео БНТ

Причина за прекратяването на поръчката са „установени нарушения при откриването ѝ, които не могат да бъдат отстранени без това да промени условията, при които е обявена процедурата“.

Служебният военен министър Георги Панайотов е прекратил поръчката за ремонт на ракетите за далечен въздушен бой Р-27 заради допуснати технически нарушения в хода на процедурата, които не могат да бъдат отстранени, отбеляза frognews.bg.

Поръчката е на прогнозна стойност 21.6 млн. лева без ДДС и предвижда ремонта 18 ракети „въздух-въздух“ от типа Р-27 . Тя бе стартирана от последното правителство на Бойко Борисов в края на 2019 година и се движи в бавни темпове, включително заради пандемията.

Сега поръчката трябва да се обяви повторно. Към нея обаче има много въпроси, тъй като предстои българската бойна авиация да премине към F-16, a провеждането на нова процедура и ремонта на ракетите ще отнеме години и ще съвпадне с времето, когато ще получим първите американски машини.

 

Интерес към нея има от две компании украинската „Укринмаш“ и беларуската „Белспецвнеш-техника“.

България все още разчита само на старите изтребители МиГ 29, чиято поддръжка минава основно през Русия.

Последното правителство на Бойко Борисов сключи рамково споразумение с руснаците за над 80 млн. лева, по което бяха подписани серия договори, които трябваше да свалят напрежението във Военновъздушните сили и да осигурят изпълнението на мисията Air Policing.

За периода 2006-2020 година България сключи договори за поддръжката на МиГ 29 на обща стойност 275 млн. лева без ДДС.

Въпреки че страната закупи 8 нови самолета F-16 Block 70 oт САЩ и „Локхийд Мартин“ за над 2 млрд. лева, се очаква МиГ-овете да продължат да се използват до 2029 година, когато изтича ресурсът им.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Иван и Андрей се заядоха яко с „Българската Коледа”: Върхът на лицемерието!

кадри YouTube/Иван и Андрей Неофишъл „Българската Коледа” е връх на лицемерната благотворителност, това заяви продуцентският дует Иван и Андрей в своето предаване „Неофишъл”, което се излъчва в YouTube. Двамата буквално се нахвърлиха с остри коментари срещу най-известната дарителска кампания, но и на другите подобни, в които участват политици. Тезата на …

Блиц Новини
Дете с церебрална парализа получава уютен дом от Бригадата

Кадри БТВ Тази събота  „Бригада Нов дом“ ще направи сложен ремонт, за да подари удобен дом на лъчезарно момиче с церебрална парализа за нейните нужди. Това анонсираха от БТВ за предстоящия епизод на предаването. Герои в новия епизод са отново семейство със сложна съдба. Гергана сама се грижи за 18-годишната …

Блиц Новини
Фенките на „Ергенът” плачат: Алек, защото изгони най-свястната?

кадри bTV Зрителите са дълбоко разочаровани от развитието на ситуацията в „Ергенът”. След като Екатерина беше изненадващо изгонена от имението, в социалните мрежи заваляха коментари, които почти без изключение са отрицателни. Феновете на предаването са разочаровани и озадачени: „Ужас! Това беше една от дамите, които бях най-скромни, възпитани, тактични, красиви …

error: Content is protected !!