fbpx

Психолог: Българите са сред най-вярващите в конспирации

Блиц Новини

Кадър видео bgonair

Защо българите са сред тези народи, които вярват в конспиративни теории и защо масово отказват да се ваксинират?

Голяма част от хората, които живеят на Балканите, вярват в конспиративните теории около коронавируса и ваксината срещу него. Някои смятат, че вирусът е създаден умишлено, за да унищожи човечеството, други смятат, че чрез ваксините хората се чипират, а това дава гаранция за абсолютна власт.

 

„Причината има логика, не е проста и не засяга прости хора. Човешкото същество не взема решения на основа на инстинктите си, а се ориентира по информацията и причинно-следствените връзки. В съвременния свят обаче информацията е доста объркваща, защото има доста скрити интереси и мотиви“, обясни психологът и член на Обществения съвет по ваксинация към МЗ Ани Владимирова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Психологът даде пример със съвременната противоречива реалност, която съществува в Запада. Там „от една страна ни затварят вкъщи, от друга – милиардери летят из Космоса; от една страна ни казват, че не могат да се справят научни екипи с вируса, от друга страна се правят роботизирани операции“.

„Съвсем логично е, когато хората виждат този двоен стандарт, да си казват, че има таен замисъл и втора линия. Хората, които се интересуват от конспиративни теории, са интелигентни хора; които търсят смисъла в това противоречие“, изтъкна психологът.

„Дори и при тази идея за чипирането виждаме нещо по-тъжно. При испанския грип са въведени паспортите и сега е логично да се въведе друга система, с която да се контролира пандемията. Но какво си мисли човекът, който отдавна е загубил усещане за важност в живота си: „Някой се интересува от мен, иска да ми сложи чип“. Дълбоко и подсъзнателно той се чувства значим, което е тъжно“, отбеляза психологът.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Крисия призна защо три години кариерата ѝ е била на пауза

кадри Нова телевизия Крисия пусна нова песен след 3 години пауза и се появи по Нова телевизия за да каже къде се е губила толкова дълго. Певицата не даде много ясен отговор, но от думите ѝ се разбра, че просто много е внимавала да не сбърка с изборите, които трябва …

Блиц Новини
Всички сме в грешка! Проф. Мурдаров каза истинското значение на думата „нелицеприятен”

кадри БНТ Думата „нелицеприятен”, която се използва доста често от много хора, изобщо не значи това, което те си мислят. Това изненадващо разкритие направи езиковедът и преводач проф. Владко Мурдаров по БНТ. При поредното си гостуване при Георги Любенов беше категоричен, че тази дума изобщо не е синоним на „грозен”. …

Блиц Новини
Доста момичета в „Ерегенът” си имали гаджета отвън, разкри Екатерина

кадри bTV, YouTube/Надкаст Не само една, а няколко кандидатки за сърцето на Алек трябваше да бъдат изгонени от „Ергенът” служебно. Това разкри отпадналата Екатерина. Тя на практика потвърди, че в имението бързо се е разбрало, че Габриела  и Памела са сестри, преди това да беше разкрито официално от продукцията. Екатерина …

error: Content is protected !!