fbpx

От полунощ влизат в сила новите ограничителни ковид мерки

Блиц Новини

Снимка pixabay

Фитнесите ще работят при капацитет до 30%, а колективните спортове на закрито спират. Кината, театрите, концертите на закрито ще работят с намален на половина капацитет.

Преустановяват се всички масови мероприятия, като фестивали и събори, припомня бТВ.

На кръщенета, сватби и други тържества ще се допускат до 30 души на закрито и до 60 на открито.

И докато заведенията, фитнесите, кината могат да работят при пълен капацитет, ако всички служители и посетители имат COVID сертификат, то облекчение за сватбите при такива обстоятелства не се предвижда.

Десислава Николова и годеникът ѝ живеят в Испания, но планират сватба в България от 2019 г. Заради мерките планираното тържество през август миналата година се отлага за юли тази. Точно седмица преди сватбата – Испания попада в „червената зона“ и макар и 100% ваксинирани, гостите нямало как да дойдат.

На сватбата им са поканени около 100 души именно затова тържеството им се отлага поне за догодина.

„Рокля, костюм стоят и ни чакат в гардероба в България. Има неща, които можем да използваме за следващата дата, но има много неща, които трябва да с закупят – например цветята.

Заетите в бранша също са разтревожени. За Ваня Гергова най-благодатното време за организиране на сватби през годината – през септември и октомври, е практически провалено.

„Ние трябва всичко да стопираме, защото хората не желаят да правят избор. Как да изберат от тези 100 човека на кого да кажат да не дойде?!“, пита се тя.

Ваня се тревожи и дали този път за бранша ще има предвидени компенсации.

Епидемиолози обясняват, че ограниченията са резонни заради по-заразната „Делта“ мутация.

„Такъв тип събития поради еуфорията е предпоставка хората да са в много по-близък контакт. Веселят се, пеят, танцуват. Ако всички са ваксинирани, рискът намалява. Може да се обмисли, ако всички са имунизирани, дали не може да се увеличи този брой. Някои нощни клубове в Германия отварят врати за клиенти без маски, но само ако са ваксинирани“, обясни д-р Христиана Бацелова.

Според нея изключения в мерките за ваксинирани и преболедували са резонни, но някои ограничения са наложителни заради увеличаващият се брой пациенти в болница.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Призив за свалянето на Сашо Кадиев от екран

Кадри БТВ Заформя се кампания за отстраняването на Сашо Кадиев като капитан в „Аз обичам България“. Доста възмутени коментари се изсипват всеки път след предаването по негов адрес в социалните мрежи. Поведението на актьора дразни хората, които дори се заканват заради него да се откажат да гледат иначе прекрасното предаване. …

Блиц Новини
Бригадата направи едно дете щастливо

Кадри БТВ „Бригада нов дом“ отново донесе много радост в сърцата на измъчено от болест и проблеми семейство. Момчетата се постараха да дадат един уютен и удобен дом на три поколения дами, които заживяха под един покрив. Девет години Вики и нейната майка Гергана живеят в една стая и се …

Блиц Новини
Крисия призна защо три години кариерата ѝ е била на пауза

кадри Нова телевизия Крисия пусна нова песен след 3 години пауза и се появи по Нова телевизия за да каже къде се е губила толкова дълго. Певицата не даде много ясен отговор, но от думите ѝ се разбра, че просто много е внимавала да не сбърка с изборите, които трябва …

error: Content is protected !!