fbpx

Радев на Шипка: Няма сила, която да спре осъзнатите хора по пътя към свободата

Блиц Новини

Кадър видео БНТ

Днес отбелязваме 144 години от Шипченската епопея. Националното честване продължава няколко дни като символ на историческата битка от Руско-турската война.

В честванията участва и президентът Румен Радев. Той прие почетния строй на Националната гвардейска част на връх Шипка.

Негово Високопреосвещенство Великотърновски митрополит Григорий и духовници от Българската православна църква отслужиха заупокойна молитва в памет на загиналите български опълченци и руски воини, информира БНТ.

„Преди 144 години на този връх се решава изходът от Руско-турската освободителна война и съдбата на България. От тогава всяка година, поколения наред, хиляди българи от всички краища на родината изкачват Шипка, за да отдадат почит пред паметта на онези, на които дължим свободата си“, заяви в речта си от върха президентът.
„Шипка е чутовен подвиг на българските опълченци и българските войни, които заедно отстояха прохода и отстояха българската свобода. Но Шипка е и символ на онази битка, която всеки българин, без оглед на възраст, етнос и религия, води дълбоко в сърцето си – битката между страха и смелостта, между малодушието и доблестта, между егоизма и родолюбието, в която се решава личното и националното ни бъдеще“, заяви Радев.

От 16.20 часа Румен Радев ще посети Историческия музей в Нова Загора, след което ще се срещне с дейци на културата и общественици в Клуба на дейците на културата в читалище „Д.П.Сивков – 1870″

Програмата на Шипка започна в 11 часа с открит урок по история. Колекция от оръжия и униформи, медали, нагръдни знаци и фотографии от историческите събития ще представят от Националното дружество „Традиция“. Желаещите ще могат да облекат униформи и да се снимат с пушка в ръце.

За първа година няма възстановка на боевете.

Организиран е обществен транспорт от Габрово за желаещите да се включат в тържествата. Движението през прохода Шипка остава отворено.

От 21 до 23 август 1877 г. между войските на Сюлейман паша и руско-българския отряд на ген. Н. Г. Столетов се водят епичните боеве на най-високите точки на Шипченския проход – връх Свети Никола (днес връх Столетов), връх Шипка и Орлово гнездо.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Въпрос за Нотр Дам отказа играч на покер от 10 000 в „Стани богат“

кадри bTV Късмет с въпросите, стабилна обща култура и надеждни жокери – това е формулата, която може да донесе успех в „Стани богат”. Икономистът и професионален покер играч Стойчо Кроснаров изглежда имаше всички тези елементи, но литературен въпрос го спря на въпрос за 10 хил. лева. Загадката, която той не …

Блиц Новини
Огромен успех за Георги Христов в зала 1 на НДК

Кадри ФБ Очаквано концертът на великия Георги Христов предизвика огромен интерес. Залата е препълнена, няма свободни места. Изключителна емоция подари изпълнителя на феновете си, както обеща. Освен обичаните и познати хитове, изпълни и най-новите си песни, включени в последния албум. С много чувство за хумор и самоирония забавлява публиката, нарича …

Блиц Новини
Добра новина за вечните длъжници, но не съвсем

Доста време отне на депутатите да пуснат в действие закона за личния фалит, но това е на път да се осъществи. Правната комисия към парламента прие отпадането на „вечния длъжник“. По този начин се приема десетгодишна давност на задълженията на физическите лица. Давността няма да се прилага в точно определени …

error: Content is protected !!