fbpx

Асен Василев: Има вероятност за нови санкционирани от САЩ по „Магнитски“

Блиц Новини

Кадър видео БНТ

На 2 юни американското министерство на финансите обяви, че шестима български граждани, сред които Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, ще бъдат подложени на финансови санкции заради участие в корупция.

Има вероятност за нови санкции по глобалния акт „Магнитски“ на САЩ. Това заяви в отговор на въпрос на БНР служебният финансов министър Асен Василев. Той беше изслушан по темата за списъка „Магнитски“ на закрито заседание на временната парламентарна комисия по темата.

 

По думите на Асен Василев става дума за евентуално разширяване на списъка на санкционираните от САЩ лица с други български граждани. „Американската страна взема тези решения едностранно, така че не мога да ви дам никаква допълнителна информация“, каза Василев, като уточни, че разширяването на списъка е само вероятност и не е сигурно.

От седмици неофициално в парламента се чуват слухове, че е възможно бивши министри да влязат в нов американски списък по „Магнитски“.

Санкциите по закона носят сериозни репутационни щети не само на директно включените в списъка лица, но и на техните контрагенти и особено на банките, които работят с тях. Финансовите институции могат да отнесат и тежки глоби, ако бъдат засечени, че са извършили транзакции на санкционирани лица.

Делян Пеевски, Васил Божков и техни бивши съдружници (например братя Найденови) обявиха, че са обжалвали в съда последствията от включването си както в оригиналния американски списък, така и в българското му разширение. До момента съдебната практика е противоречива за това какви могат да бъдат реалните последствия за санкционираните физически лица и фирми на българска територия.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Нападнаха „Бригада Нов дом” заради детски играчки

кадри bTV За епизода, в който „Бригада Нов дом” помогна на майката с тежка диагноза Благовеста и дъщеря ѝ Християна, предаването получи много висока оценка от зрителите. Не са малко обаче хората, които са озадачени и доста подразнени от един конкретен детайл от ремонта. След като започнаха да разчистват жилището …

Блиц Новини
Зрителите са в шок от въпрос в „Аз обичам България”, искат спиране на шоуто

кадри bTV Въпрос в телевизионната игра „Аз обичам България” ядоса много зрители в петък вечер и предизвика вълна от недоволство в социалните мрежи. Според някои той изобщо не е подходящ за семейно и патриотично предаване. Интересно е, че въпросът, който се появи в най-напрегнатия момент в играта, шокира дори и …

БГ звезди
Веско Маринов: Родих се селянин, станах гражданин

кадри Нова телевизия Емоционална изповед направи по Нова телевизия естрадната звезда Веселин Маринов. Певецът призна, че е изпитва страх да посети родната си къща в Полски Тръмбеш, която е единственото място, което нарича „у дома”. „Никой не ме чака вече там”, обясни Маринов, едва удържайки сълзите. Той се върна назад …

error: Content is protected !!