кадри: bTV, Pixabay
Цената на олиото и брашното ще падне, защото тази година имаме много добра зърнена реколта, това прогнозира в студиото на bTV Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Той добави, че август винаги е месец, в който се прави проучване на пазара на зърното, но тенденцията е към поевтиняване.
Скокът в цената на олиото което през тази година е с 50% по-скъпо, се дължи на предишната лоша реколта и глобалното търсене на продукта от слънчоглед, обясни Иванов. Причината за разликата е климатът и промените в него. „Когато говорим за храните, винаги трябва да споменаваме климата“, заяви специалистът.
Причината да усещаме, че животът поскъпва, не е в храните, смята Владимир Иванов. Цената на яйцата се запазва вече десет години без промяна, посочи той. При тях обаче се забелязва сега поскъпване от 6%. Пилешкото месо е по-скъпо с 14 %, сиренето – с 8%. Свинското месо обаче е поевтиняло със 7 %, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.