fbpx

Доц. Чолаков: Правителство на Слави ще изкара около година

Блиц Новини

Кадър видео Нова ТВ

„ИТН стават изключително уязвими за прищевките на един или друг. При една толкова летлива атмосфера, при най-малкото нещо (ако се разберат да направят правителство), може да се окаже, че развалят задругата и започват отново с приятелския огън. Тогава всичко ще се пише на гърба на ИТН.“

Това предупреди пред БНР доц. Петър Чолаков от Института за изследване на обществата и знанието при БАН.

Според него всичко ще се реши през следващите две седмици. „Има индикации за смекчаване на позициите и на тона от страна на ИТН, отчита се нагласата, че гражданите не искат нови избори“, посочи в анализа си Чолаков.

Според него от ИТН отчитат, че ходът с предложения кабинет е бил по-скоро неуспешен. По думите му сега стои въпросът какъв ще бъде форматът на предстоящите разговори, които бяха анонсирани – с БСП, ДБ и „Изправи се! Ние идваме“.

Петър Чолаков смята, че още с представянето на първия вариант на кабинет от ИТН са демонстрирали „някакъв вид гъвкавост“, че освен на останалите партии на протеста, ще разчитат и на БСП в бъдеще.

„112 гласа имат общо трите партии на протеста. Правителство на малцинството означава то да бъде силно подвластно на всички парламентарни течения, на температурата в пленарната зала“, коментира доц. Чолаков. Той прогнозира, че от БСП ще акцентират върху съгласието върху определени политики.

Петър Чолаков изтъкна, че когато имаш министър в кабинета, носиш много по-ясно отговорност. Той открои рисковете пред партия ИТН, която е само с 65 депутати.

 

Много рисковано е за ИТН да зависи от тематични мнозинство ad hoc, категоричен е доц. Петър Чолаков. Той припомни тезата си, че ГЕРБ и ДПС ще се опитат да се „прилепят“ към ИТН.

Чолаков прогнозира много кратък хоризонт и живот „около година“ на новото правителство.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Математикът Калоян Гешев: Искам да стана учител

Кадри БТВ Нашите деца са повод за гордост в различни области от математика, химия, биология и където и да се появят обират първите места и медалите. Не един и два примера имаме вече за младежи, отдадени на науката и доста напреднали в материята, въпреки младостта си. Макар да е само …

Блиц Новини
Блага след рехабилитацията, подарък от Бригадата: Състоянието ми се подобри

Кадри БТВ Семейството на Благовеста и Християна, които видяхме в последния епизод на „Бригада нов дом“ спокойно си живеят в обновеното жилище. Един от най-сериозните проблеми, пред които семейството беше изправено, беше течът от тавана, който влизаше в кухнята. Благодарение на бригадата, тези мои тревоги престанаха, вече няма никакви течове, …

Hell's kitchen
Симона мечтае да бъде криминалист, сладкар и инвеститор

Кадри Нова ТВ Въпреки първоначалното впечатление, което остави и у зрители и участници Симона успя да обърне мненията за себе си. За два месеца ти научи адски много. Научи почти всичко, което можех да ти дам. С тези думи я изпрати шеф Ангелов от Хелс китчън и всички са съгласни …

error: Content is protected !!