fbpx

От днес пластмасовите сламки са забранени в ЕС, у нас – все още не

Блиц Новини

илюстрация Pixabay

От днес в ЕС влиза в сила забраната за някои пластмасови продукти за еднократна употреба. Става дума за пластмасови прибори, чинии, сламки и още няколко вида изделия. Решението беше взето от Европейския парламент преди 2 години, а целта е в следващите 5 години да се намали почти двойно използването на подобни продукти. Не е ясно обаче дали забраната ще бъде ефективна, защото част от държавите членки не са готови с националните си стратегии. У нас въвеждането на забраната също ще се забави, предава БНР.

Пластмасовите продукти ще излязат от живота ни постепенно. В съответствие с политиката на ЕС за отпадъците се очаква държавите членки да намалят използването на тези продукти до 2026 г. Първата стъпка е забраната на пластмасовите продукти за еднократна употреба.

„8 ще бъдат изцяло забранени. Това са прибори, чинийки, сламки, клечки за уши, оксоразградима пластмаса, дръжки за балони и стиропорни съдове всякакви“, заяви Данита Заричинова от сдружение „ЗаЗемята“. Това обаче ще се случи, след като бъде приета Наредба на екоминистерството.

„Наредбата вече е факт, тя е разработена, но чисто процедурно предстоят вътрешни съгласувания, след това трябва да бъде обявена за обществено обсъждане, в рамките на 1 месец постъпват конкретни предложения и нашата амбиция е най-късно до края на август, началото на септември, да влезе в Министерския съвет“, заяви Ренета Колева, заместник-министър на екологията.

Количествата на пластмасовите продукти за еднократна употреба, които са на пазара преди влизането на наредбата в сила, ще могат да се продават в търговската мрежа и след това – до изчерпването им, за да не се превръщат в боклук. Но дори и след като приемем наредбата, тя няма да реши изцяло проблема с пластмасите за еднократна употреба.

„Остават на пазара чашките, бутилките, пликчетата и кутиите за храна. Там се увеличава отговорността на производителя, ще има повече такси за тях, както ще трябва да се поставят различни знаци – като например за хигиенни продукти, че те съдържат пластмаса“, каза още Данита Заричинова.

Тези допълнителни такси и обозначения ще влязат в сила през 2025 година, а таксите за филтри за цигари ще бъдат въведени две години преди това. Според директивата на ЕС държавите-членки трябва да уведомяват потребителите за алтернативни продукти за многократна употреба и за въздействието на неправилното изхвърляне на пластмасови отпадъци за еднократна употреба.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Крисия призна защо три години кариерата ѝ е била на пауза

кадри Нова телевизия Крисия пусна нова песен след 3 години пауза и се появи по Нова телевизия за да каже къде се е губила толкова дълго. Певицата не даде много ясен отговор, но от думите ѝ се разбра, че просто много е внимавала да не сбърка с изборите, които трябва …

Блиц Новини
Всички сме в грешка! Проф. Мурдаров каза истинското значение на думата „нелицеприятен”

кадри БНТ Думата „нелицеприятен”, която се използва доста често от много хора, изобщо не значи това, което те си мислят. Това изненадващо разкритие направи езиковедът и преводач проф. Владко Мурдаров по БНТ. При поредното си гостуване при Георги Любенов беше категоричен, че тази дума изобщо не е синоним на „грозен”. …

Блиц Новини
Доста момичета в „Ерегенът” си имали гаджета отвън, разкри Екатерина

кадри bTV, YouTube/Надкаст Не само една, а няколко кандидатки за сърцето на Алек трябваше да бъдат изгонени от „Ергенът” служебно. Това разкри отпадналата Екатерина. Тя на практика потвърди, че в имението бързо се е разбрало, че Габриела  и Памела са сестри, преди това да беше разкрито официално от продукцията. Екатерина …

error: Content is protected !!