fbpx

Идва най-горещият ден в историята на България с 45 градуса

Блиц Новини

Снимка pixabay

“На 5-и юли ще е един от най-топлите дни в историята на нашата страна. През 2000 година на този ден отчетохме между 40 и 45 градуса. Ще видим сега до колко ще стигне живакът”, добави той. Това заяви в ефира на Нова телевизия климатологът Симеон Матев.

Най-високите стойности се очакват по западното поречие на Дунав, по долината на река Струма и в сърцето на Горнотракийската низина. За цялата страна е в сила жълт код за жега. Въпреки горещото време следобед на изолирани места в Западна и Централна България, главно около и в планините ще има условия за краткотраен валеж с гръмотевици.

Около крайбрежието – безоблачен, слънчев и горещ ден. Температури на въздуха в горещата част на денонощието – между 26 и 31 градуса. Морската вода – 24-25 градуса с незначително вълнение.

 

Матев отбеляза, че и в Канада са измъчвани от рекордни горещини, а живакът е скочил във вторник до 49 градуса.

“Всички рекорди са както плод както на закономерност, така и на случайност. Има неща, които трябва да се напаснат”, каза той.

По думите му от утре може да очакваме захлаждане.

“От Северозапад напират по-студени въздушни маси, които ще балансират въздушното поле. На 2-3 ще имаме и превалявания. На места дъждът ще е обилен и над нормата. На места ще има и градушки и това са процеси, от които не можем да избягаме. Тези градушки вчера паднаха в Швейцария и Германия”, добави той.

“Юли като цяло ще е по-топъл от обичайното. Положителната аномалия ще е по-голяма в Западна България. Валежите ще са близки до нормите. Тази година има основание да смятаме все пак, че те ще са с 20-на процента повече от миналата година”, каза Матев.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Математикът Калоян Гешев: Искам да стана учител

Кадри БТВ Нашите деца са повод за гордост в различни области от математика, химия, биология и където и да се появят обират първите места и медалите. Не един и два примера имаме вече за младежи, отдадени на науката и доста напреднали в материята, въпреки младостта си. Макар да е само …

Блиц Новини
Блага след рехабилитацията, подарък от Бригадата: Състоянието ми се подобри

Кадри БТВ Семейството на Благовеста и Християна, които видяхме в последния епизод на „Бригада нов дом“ спокойно си живеят в обновеното жилище. Един от най-сериозните проблеми, пред които семейството беше изправено, беше течът от тавана, който влизаше в кухнята. Благодарение на бригадата, тези мои тревоги престанаха, вече няма никакви течове, …

Hell's kitchen
Симона мечтае да бъде криминалист, сладкар и инвеститор

Кадри Нова ТВ Въпреки първоначалното впечатление, което остави и у зрители и участници Симона успя да обърне мненията за себе си. За два месеца ти научи адски много. Научи почти всичко, което можех да ти дам. С тези думи я изпрати шеф Ангелов от Хелс китчън и всички са съгласни …

error: Content is protected !!