fbpx

„Не може да снимате тук“. Докъде стигна полицията, за да издири журналисти

Блиц Новини

Снимка ФБ/СЗ Арена Бургас

„Полицаи в Бургас са ровили в масивите с лични данни, до които имат достъп. Измислили са си преписка и се опитаха да привикат на разпит човек само, за да разберат кой е снимал “Арена Бургас”. Направили са го, защото са го поискали от частна охранителна фирма.

Какво може да последва от привикване и разпит без основание?

Ченгеджийската практика е богата на примери.

За да улесня полицията в Бургас и охранителите, за които работи – бяхме аз и Георги Филипов“, призна журналистката Генка Шикерова.

Снимахме репортаж за разследването му за злоупотреби с обществени средства, което ще излезе в Черна книга на правителственото разхищение, уточни тя.

Полицията в Бургас понякога работи и за частни интереси. Така излиза от един случай, в който трима журналисти правят разследване, а полицията започва проверка заради това, че са снимали нещо, което не е забранено за снимане. Но пък е известен строеж, около който има твърде много въпросителни, пише Свободна Европа.

Едно „бижу“

Наричат я “спортното бижу” на Бургас. Строежът на “Арена Бургас” започна преди седем години. Обектът все още не е завършен, нито пък е сложена точка за разходите.

Стойността на залата нарасна от 35 млн. лв. на 75 млн. лв. и стана обект на няколко журналистически разследвания. Сега обаче полицията за първи път започва да издирва журналистически екип, който я снима.

Издирването беше представено като резултат от оплакване, но впоследствие се изясни, че оплакване няма.

Журналистите и полицията

От 2015 г. Фондация „Фридрих Науман“ организира ежегодното издаване на „Черна книга на правителственото разхищение“. Текстовете в нея се подготвят от разследващи журналисти, работещи за различни издания, в това число и за Свободна Европа. Отделни видеа разказват как разследванията са били направени.

Публикациите имат един общ знаменател – те показват случаите на неефективно или безотговорно харчене на парите на българския или европейския данъкоплатец. Сред големите постижения на „Черната книга“ са историите за АЕЦ „Белене“, за фалита на КТБ, за санирането, за финансирането на медии, за евросубсидиите, за строежа на магистрали и много други.

Едно от разследванията, които ще бъдат публикувани през тази година, е на Георги Филипов. То е посветено на парите, дадени за строежа на „Арена Бургас“. Докато Генка Шикерова и операторът Мирослав Михайлов снимат самия Филипов на фона на големия строеж, един мъж с вид на охранител им казва, че не могат да снимат тук – на отсрещния тротоар. Не вика полиция, но започва да снима журналистите с телефона си. После и колата на екипа, паркирана на съседната улица.

Залата не е забранен обект.

Във вторник шофьорът на автомобила получава обаждане от полицията да се яви в Пето районно полицейско управление в Бургас. Казват му, че причината е в това, че срещу хората, с които е бил, има оплакване и ще бъде образувана преписка. Присъствието му в района около “Арена Бургас” е било регистрирано от камери.

Шофьорът, чието име няма да споменем, има бизнес, свързан с превоз на пътници. Той е притеснен от неочакваното обаждане от полицията.

Продължението четете ТУК

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Крисия призна защо три години кариерата ѝ е била на пауза

кадри Нова телевизия Крисия пусна нова песен след 3 години пауза и се появи по Нова телевизия за да каже къде се е губила толкова дълго. Певицата не даде много ясен отговор, но от думите ѝ се разбра, че просто много е внимавала да не сбърка с изборите, които трябва …

Блиц Новини
Всички сме в грешка! Проф. Мурдаров каза истинското значение на думата „нелицеприятен”

кадри БНТ Думата „нелицеприятен”, която се използва доста често от много хора, изобщо не значи това, което те си мислят. Това изненадващо разкритие направи езиковедът и преводач проф. Владко Мурдаров по БНТ. При поредното си гостуване при Георги Любенов беше категоричен, че тази дума изобщо не е синоним на „грозен”. …

Блиц Новини
Доста момичета в „Ерегенът” си имали гаджета отвън, разкри Екатерина

кадри bTV, YouTube/Надкаст Не само една, а няколко кандидатки за сърцето на Алек трябваше да бъдат изгонени от „Ергенът” служебно. Това разкри отпадналата Екатерина. Тя на практика потвърди, че в имението бързо се е разбрало, че Габриела  и Памела са сестри, преди това да беше разкрито официално от продукцията. Екатерина …

error: Content is protected !!