fbpx

Хампарцумян: Никога досега не са печатани толкова много пари

Блиц Новини

Кадър видео БТВ

Според Хампарцумян не ни очаква ценови шок, а ни очаква бум на потреблението и на инвестициите.

Трилион и 800 милиарда евро от Европейската централна банка, няколко трилиона долара от Федералния резерв в САЩ – това са само част от умопомрачителните суми парите, които централните банки по света изливат в икономиките за справянето с финансовите последици от коронавируса. Какво сочат данните за парите, които се печатат по света? Никога досега не са печатани толкова много пари и затова е интересно какви последици ще има върху инфлацията, предава btv.

Планът за възстановяване на Европа

В него участва и България, която ще получи част от тези пари. Първите 13% от сумата се очаква да пристигне у нас в края на годината. Пандемична програма на САЩ. За миналия месец е била 5%, което е рекорд за последните години. Това няма как да не се отрази на икономиките в целия свят.

Пандемични стимули на основните централни банки

Надеждата е, че инфлацията, която предстои, ще бъде по-скоро оздравителна. Годишната инфлация в България има тенденция тя да се увеличава през последните месеци, но инфлацията у нас е все още в нормални стойности.

Пандемията ускори проявата на дисбаланси, които и без нея съществуваха. В този смисъл общото усещане е за инфлация, коментира банкерът и финансист Левон Хампарцумян.

По думите му финансовата история познава и много по-мащабно печатане на пари. Той даде пример с хиперинфлацията в Германия през 20-те години.Това, което може да ни очаква, е период на относително висока инфлация продължителна, но не хиперинфлация.

„Цените бавно вървят нагоре, но това не е непременно лошо. За България означава, че на тези хора, които сега влизат на работния пазар, заплатите им също ще тръгнат нагоре. Стойността на стоките и услугите ще тръгне нагоре, което означава, че компаниите ще имат по-високи доходи и ще плащат по-високи данъци на държавата.“

„Въпросът е това да се държи в определени граници и да не излезе от контрол“, коментира Левон Хампарцумян.

Той прогнозира, че е възможно поскъпване на кредитите, но няма да бъде рязко и няма да се случи скоро. Това ще се случи през следващите няколко години.

„Въпросът е дали ще си намерим точното място в постпандемичния свят, за да произвеждаме стоки и услуги някой да иска да купи на новите по-високи цени, коментира банкерът“.

 

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Hell's kitchen
Царина: Имах силна вяра в себе си и възможностите си

Кадри Нова ТВ Царина въпреки, че остана на крачка от черната куртка стана любимка на феновете на Хелс китчън. Хоби готвачката успя да пребори конкуренти работили за големи ресторанти и доказали се професионалисти. След напускането й интереса към нея не стихва и сега я виждаме в собствената й кухня и …

Блиц Новини
Призив за свалянето на Сашо Кадиев от екран

Кадри БТВ Заформя се кампания за отстраняването на Сашо Кадиев като капитан в „Аз обичам България“. Доста възмутени коментари се изсипват всеки път след предаването по негов адрес в социалните мрежи. Поведението на актьора дразни хората, които дори се заканват заради него да се откажат да гледат иначе прекрасното предаване. …

Блиц Новини
Бригадата направи едно дете щастливо

Кадри БТВ „Бригада нов дом“ отново донесе много радост в сърцата на измъчено от болест и проблеми семейство. Момчетата се постараха да дадат един уютен и удобен дом на три поколения дами, които заживяха под един покрив. Девет години Вики и нейната майка Гергана живеят в една стая и се …

error: Content is protected !!