fbpx

80% от учителите искат дистанционно, 70% от родителите – присъствено обучение

Новини
реклама

Снимка pixabay

79,4% от педагогическите специалисти – учители и директори, участвали в анкета на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, смятат, че цялата образователна система трябва да премине временно в електронно обучение от разстояние, а 76,8% смятат, че училищната среда е опасна за работа.

До сега респондентите са 4270 учители и директори, уточняват в прессъобщение от профсъюза.

Те изтъкват редица аргументи за преминаване към електронно обучение от разстояние, като основният е, че в момента много трудно се създава организация за учебен процес, предвид многото болни и отсъстващи учители и директори. Много от работещите учители и директори заместват свои отсъстващи колеги, което ги претоварва „брутално“, пишат от синдиката.

Същевременно над 70% от родителите искат присъствено обучение.

Разбира се, присъственото обучение е и ще си остане най-ефективната алтернатива, признават от синдиката. Те обаче отбелязват, че от месеци положението в българското общество, в българското здравеопазване в образователната система, е по-скоро „аварийно“.

В момента имаме затворена здравна система, лични лекари, които лекуват дистанционно и образователни институции, които работят, посочват от профсъюза.
Към момента всяко училище и всяка детска градина вземат самостоятелно решения дали да преминат към онлайн обучение.

При превключване към дистанционен режим при болни, отсъстващи учители и учители, които са под карантина, има изискване да се съгласува с родителите и техните организации преминаването в дистанционна организация. Това според учителите не е ефективна и справедлива мярка.

реклама

При тази ситуация все по-логично изглежда решението за временно превключване на образователните институции в страната в обучение в електронна среда от разстояние, призовават от синдиката.

При изследването е установено също, че в 10% от образователните институции нямат щат за медицинско лице, но още 25% също нямат медицински лица, защото са назначени медицински работници в пенсионна възраст, като последните се страхуват да работят на първа линия и са в разрешен отпуск.

Междувременно учители заплашиха с вземане на отпуски и подаване на молби за напускане, ако не бъде изпълнено искането им всички ученици от цялата страна да преминат на дистанционно обучение до края на 2020 година като мярка срещу разпространението на Covid-19 в училищата, съобщи БНР.

Педагозите, обединени във Facebook групата „Учители за безопасно образование“, са обезпокоени от многото смъртни случаи на техни колеги с положителни Covid тестове. Те определиха като неефективни и неадекватни последните мерки на министерствата на здравеопазването и на образованието за справяне с разпространението на заразата в учебните заведения.

От четвъртък всички училища, в които има заболяемост над 20%, минават в електронна среда на обучение, независимо за кой клас става въпрос, съобщи вчера здравният министър проф. Костадин Ангелов.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Борисов отново се похвали с кредитния ни рейтинг: Не ние, а световните експерти опровергават тезите за фалит

реклама кадър: Фейсбук/ Бойко Борисов Ние сме една от държавите с най-ниските темпове на намаляване на брутния вътрешен продукт, това заяви министър-председседателят Бойко Борисов във Фейсбук, като цитира оценка на международната рейтингова агенция „Standard & Poor’s“. Агенцията потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута …

Новини
Шефът на ЦИК: Изборите няма да се отлагат заради пандемията, ще са най-късно през май

реклама кадър: Вulgаrіа ОN АІR Парламетнарните избори няма как да бъдат отложени заради пандемията при сегашното българско законодателство. Това заяви категорично председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев пред Дарик радио. реклама Те може да се проведат най-късно в края на май 2021 г. Това стана ясно от думите …

Новини
СЗО призова Европа да не разхлабва мерките срещу COVID-19 по Коледа

реклама илюстрация Pixabay Не отпускайте мерките за борбата с разпространението на коронавируса по празниците, такъв призив отпрази Световната здравна организация към Европа. В същото време се отбелязва, че разпространението на коронавируса е ограничено благодарение именно на мерките от последните седмици, предаде Petel.bg. „Бъдете бдителни, ние отбелязваме положителния ефект от мерките, …