fbpx

8 случая на британският вариант на COVID-19 са установени у нас

Новини
реклама

Снимка pixabay

До момента са потвърдени 8 случая от 43 направени проби. Въпросът, който всички си задаваме – ще повлияе ли това и как на стратегията на кризисния щаб срещу коронавируса.

Специалистите от Центъра по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) продължават да правят изследвания, за да установят в каква степен британският вариант на COVID-19 вече в България, предава bTV.

 

„Апелирам за разумност и затова хората, върнали се от чужбина, да нямат много контакти с други хора, да се самоизолират, и ако могат да се тестват“, призова проф. Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ.

Част от потвърдените проби са на пациенти на ВМА и на частна лаборатория в София. Работата на специалистите продължава с анализиране на още проби.

Проучване показва, че ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“ е ефективна срещу британския вариант на вируса.

Междувременно стана ясно, че ако ваксината на „АстраЗенека“ бъде одобрена, в началото компанията ще достави по-малко от планираните количества за ЕС. А България е поръчала най-много дози именно от нея.

Планът за годината е да получим 4.5 млн. дози. И 2 млн. от друга компания, която също разработва аденовирусна ваксина и чака одобрение.

„На двете фирми, които ги произвеждат, ще дойдат за над 3 милиона граждани, ако намалеят количествата очакваме за около 2 милиона, което е абсолютно достатъчно за нашата държава, не очаквам никакви последствия за България“, обяви здравният министър Костадин Ангелов.

В коментар за bTV от „АстраЗенека“ посочват: „Въпреки че няма планирано забавяне на доставките на нашата ваксина, при получаване на одобрение от европейския регулатор , първите количества ще бъдат по-ниски от първоначално предвидените, поради намалени обеми в производството на ваксината в европейската ни верига за доставки“.

От компанията обясниха още, че работят за увеличение на обема на производството на ваксината – през февруари и март ще доставят десетки милиони дози на Европейския съюз.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Росица Кирова: Заблудих се, че „Има такъв народ“ ще донесе някаква промяна

реклама Снимка профил ФБ Тя доскоро беше координатор на „Има такъв народ“ в региона и уточни, че това единствената партия, в която е членувала. „Действията ми са последователни, свързани с гражданската ми дейност“, така обясни пред БНР Росица Кирова, председател на Сдружение „Единни за промяна“, оглавяването на листата на ГЕРБ …

Новини
Изплащат повече от 5,6 млн. лв. на туроператори за неосъществени пътувания

реклама Снимка вихрогон.бг Първите компании, получаващи субсидия, са с изрядни документи, а средствата ще бъдат изплатени със заповед на министъра на туризма. Министерството на туризма изплати повече от 5,6 млн. лв. на 86 компании, изпълняващи туроператорска и турагентска дейност. Средствата се отпускат от държавния бюджет и са на обща стойност …

Новини
Иван Нанчев убил двамата си малолетни сина един след друг

реклама Снимка pixabay Иван Нанчев е осъден за това, че през януари 1998 г., в София, умишлено е умъртвил малолетния си син Д. Н., който се е намирал в безпомощно състояние и му е наложено наказание доживотен затвор. С друга присъда Нанчев е осъден, понеже през месец септември 2000 г. …