7 правила за съхранение на автомобилните гуми

Новини

 

Правилното съхранение на гумите след смяна на зимни с летни и обратното е много по-важно, отколкото изглежда на пръв поглед. В противен случай характеристиките им могат да се влошат, а срокът на годността им да се скъси. Германският производител Continental дава няколко полезни съвета, съблюдаването на които ще позволи на гумите да се запазят възможно най-добре по време на няколкомесечната си „ваканция“, пише fakti.bg.

1. На първо място гумите трябва да бъдат измити с помощта на препарат, вода и четка. Ако са с джантите, те също трябва да се почистят, след което да се подсушат.

2. Гумите в никакъв случай не бива да бъдат третирани с предпазващи разтвори. Каучуковите смеси разполагат с достатъчно ефективна защита против влиянието на околната среда. Ненужната химия по-скоро ще им навреди, отколкото да ги съхрани.

3. В идеалния случай гумите трябва да се опаковат в херметично затворени найлонови чували, при това всяка поотделно. Торбите трябва да са сухи. От Continental съветват въздухът да се изтегли с прахосмукачка. Херметичната опаковка предотвратява изпаряването на маслата от каучуковата смес.

4. Гумите никога не трябва да се оставят под въздействието на директна слънчева светлина и нагряване. С други думи, съхранението на балкона без покривало или калъф е силно непрепоръчително.

5. Гумите не бива да се оставят непокрити, а да се приберат в прохладно помещение без течение и достъп на преки слънчеви лъчи. Добре би било температурата да е постоянна, а източниците на топлина да бъдат възможно най-отдалечени.

6. Озонът оказва пагубно въздействие върху каучуковите смеси. В бита източник на тази алотропна форма на кислорода са четките на електромоторите, което означава, че гумите трябва да бъдат държани далеч от електроуреди като генератори, компресори, превключватели и помпи.

7. От Continental препоръчват съхранение на гумите във вертикално положение, тъй като така натоварването върху структурата е най-слабо. Хоризонталната позиция е за предпочитане само ако гумите са с джанти.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
„Нямам дребни да ви върна“? В тази държава глобяват търговците за пропуснато ресто от дребни монети

Търговец, който не върне ресто от 1 цент на клиент, рискува да бъде наказан с глоба от 300 до 2000 евро. Това предвижда законопроект за защита на потребителя, приет от черногорското правителство, съобщават местни медии, цитирани от Блиц. Поводът за мярката са постъпвали оплаквания от потребители, че не им се …

Новини
Сам в самолета: Мъж се оказа единственият пътник на този полет и преживя нещо неописуемо (видео)

Пътешественик получи обслужване като в частен джет, след като за негова изненада се оказал единственият пътник в самолета. Винсент Пеоне пътувал с Delta Air Lines до Солт Лейк Сити, когато разбрал, че е единственият гост на борда. Пеоне, който е филмов режисьор, разказа пред „Вашингтон Поуст“, че вероятно се е …

Новини
Това го нямаше по нашите язовири! Рибар улови екзотичен хищник в „Пчелина”

Рибар улови нехарактерната за българските води пираня. Горки и синът му за пореден път били за риба край язовир „Пчелина”, предаде Нова телевизия. Мъжът ходел там от години, но никога не бил попадал на толкова необичаен улов. „При третото замятане се появи този зъбат хищник. В първия момент рибата ми …