7 правила за съхранение на автомобилните гуми

Новини

 

Правилното съхранение на гумите след смяна на зимни с летни и обратното е много по-важно, отколкото изглежда на пръв поглед. В противен случай характеристиките им могат да се влошат, а срокът на годността им да се скъси. Германският производител Continental дава няколко полезни съвета, съблюдаването на които ще позволи на гумите да се запазят възможно най-добре по време на няколкомесечната си „ваканция“, пише fakti.bg.

1. На първо място гумите трябва да бъдат измити с помощта на препарат, вода и четка. Ако са с джантите, те също трябва да се почистят, след което да се подсушат.

2. Гумите в никакъв случай не бива да бъдат третирани с предпазващи разтвори. Каучуковите смеси разполагат с достатъчно ефективна защита против влиянието на околната среда. Ненужната химия по-скоро ще им навреди, отколкото да ги съхрани.

3. В идеалния случай гумите трябва да се опаковат в херметично затворени найлонови чували, при това всяка поотделно. Торбите трябва да са сухи. От Continental съветват въздухът да се изтегли с прахосмукачка. Херметичната опаковка предотвратява изпаряването на маслата от каучуковата смес.

4. Гумите никога не трябва да се оставят под въздействието на директна слънчева светлина и нагряване. С други думи, съхранението на балкона без покривало или калъф е силно непрепоръчително.

5. Гумите не бива да се оставят непокрити, а да се приберат в прохладно помещение без течение и достъп на преки слънчеви лъчи. Добре би било температурата да е постоянна, а източниците на топлина да бъдат възможно най-отдалечени.

6. Озонът оказва пагубно въздействие върху каучуковите смеси. В бита източник на тази алотропна форма на кислорода са четките на електромоторите, което означава, че гумите трябва да бъдат държани далеч от електроуреди като генератори, компресори, превключватели и помпи.

7. От Continental препоръчват съхранение на гумите във вертикално положение, тъй като така натоварването върху структурата е най-слабо. Хоризонталната позиция е за предпочитане само ако гумите са с джанти.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Джошуа гласи мегамач с Кубрат Пулев през пролетта

Световният шампион в свръхтежката категория на професионалния бокс Антъни Джошуа обяви, че се готви за мач срещу Кубрат Пулев. В интервю за в. „Сън“ 30-годишният британец определи локацията и времето, когато ще се проведе мачът за титлата във версия Международна боксова федерация (IBF). Както е известно, Кобрата е официален претендент …

Новини
Днес рожден ден празнува Коцето Калки

Костадин Георгиев-Калки е роден на 9 декември 1962 г. в София. През 1987 г. завършва стоматология, а след това практикува 3 г. като зъболекар в село Церово, Софийско. После става асистент в Катедрата по детска стоматология в Стоматологичния факултет на Медицински университет (София). Със свои колеги лекари и стоматолози създава …

Новини
Христо Стоичков: Няма шанс да се върна в българския футбол

Защо да слагам лед на здрава глава, коментира футболната легенда. България празнува. Най-великият български футболист – също. Преди 25 години Христо Стоичков стъпи на световния футболен връх в Париж, след като получи най-престижното индивидуално отличие за всеки футболист – „Златна топка”. Във френската столица Стоичков беше специален гост на церемонията, …