6 начина да се погрижим за емоционалното си здраве

Новини

Консумацията на кисело мляко помага

Динамичното ежедневие ни изправя пред редица предизвикателства. Стресът се промъква незабелязано в живота ни, в резултат на което, рано или късно емоционалното ни здраве започва да страда. Как да го балансираме, освен чрез прекарване на достатъчно време с любимите ни занимания, спортувайки или посещавайки психолог?

Решете проблемите със съня

За да функционират всички системи на тялото правилно, ние се нуждаем от достатъчно часове сън. Докато спим, мозъчната функция намалява, получената информация от деня се обработва, важната се фиксира в паметта. Напрежението се регулира, тялото се възстановява. От друга страна недоспиването води до редица здравословни проблеми. За да си осигурите добър сън може да си вземете отпускаща вана, да добавите аромат на лавандула в спалнята, да си направите вечерен масаж, разходка и разбира се 2-3 часа преди сън оставете телефоните и компютрите.

Прекъснете връзки, които ви натоварват

Такива могат да бъдат с партньор, роднини, приятели, колеги… За да бъдем в емоционален баланс е важно с какви хора се заобикаляме, а до голяма степен можем да контролираме и изолираме тези, които не ни носят радост. Оформете си приятен и зареждащ социален кръг.

Хапвайте кисело мляко

Според проучвания, хората, които редовно консумират млечни продукти, са изложени на по-малки рискове от депресия и хипертония. Освен вкусното кисело мляко, не забравяйте да добавите към менюто си и храни, които са богати на витамини В, С, цинк и магнезий. Такива са банани, шоколад, цитрусови плодове, ядки.

 

Не злоупотребявайте с кафето

По колко чаши кафе пиете на ден? А знаете ли, че прекомерната консумация на напитката води до повишена раздразнителност, нервност и безпокойство. Но резкият спад в консумацията на кафе също може да предизвика тези симптоми, както и главоболие. Опитайте се постепенно да намалите неговата консумация, за да не стресирате тялото си.

Излагайте се по-често на слънце

Това помага на тялото ни да синтезира витамин D. Дефицитът му се свързва с влошаване състоянието на костите, увеличава се рискът от развитието на рак, някои автоимунни заболявания, отслабване на имунитета, депресия.

Избягвайте излишната информация

Социални мрежи, телевизия, радио… Потоци на информация, която невинаги е позитивна. Понякога не осъзнаваме как прочетеното влияе отрицателно на емоционалното ни здраве. Затова е важно да отсяваме информацията и да съумеем доколкото можем да отсеем негативната.

 

www.az-jenata.bg

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
За кило изнесени домати и чушки, внасяме по 8 от съседите

Вносните домати и пипер са осем пъти повече от количествата, които изнасяме, краставиците – три пъти, чесънът и корнишоните – 4 пъти, главестото зеле – почти 5 пъти, картофите – 10 пъти, дините – 3 пъти, сочат данни на земеделското министерство. Единствено при малините износът чувствително превишава вноса, пише Монитор. …

Новини
Край на свободното движение на хора при Брекзит без сделка

/КРОСС/ Правителството на британския премиер Борис Джонсън заяви, че иска да сложи незабавно край на свободното движение на хора в случай на Брекзит без сделка на 31 октомври – което показва втвърдяване на позицията в сравнение с предишния кабинет, отбелязва Франс прес. Бившият премиер Тереза Мей, която Джонсън замени на …

Новини
Гражданите вече ще могат сами да си избират запазените места във влаковете

Гражданите вече ще могат сами да си избират запазените места във влаковете. Това става след като БДЖ пусна нов модул на системата за продажба на билети. Услугата е достъпна на 75 гари и каси в страната, съобщава БНР. Чрез резервационната система клиентите сами могат да избират запазеното място във влака …