Шефът на ББР Стоян Мавродиев е най-скъпият държавен кадър с 36 000 лв. на месец

Новини
5

Главният изпълнителен директор на държавната Българска банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев се оказа най-скъпо платеният служител на държавна работа, става ясно от имуществените декларации на властта, публикувани от КПКОНПИ, пише www.mediapool.bg.

Трудът на банкера, който е оценен на 36 211 лв. месечно (434 537 лв. на година), се оказва много по-ценен от този на министър-председателя, чието възнаграждение е било 6954 лв. чисти пари през 2018 г., тоест пет пъти по-малко от ръководителя на държавната банка.

Преди около десет години, още в първия премиерски мандат на Борисов, тогавашният министър на финансите Симеон Дянков се опита да реформира заплащането в администрацията. Тогава Борисов обяви, че никой чиновник не може да взима по-голяма заплата от неговата. Вярно е, че ББР е структура извън изпълнителната власт и нейният шеф вероятно иска да е равностоен на колегите си от частните банки, но в случая все пак става дума за държавна структура.

Заплатата на Мавродиев се гласува от надзорния съвет на ББР, начело със зам.-министъра на икономиката Лъчезар Борисов.

Възнаграждението на държавния банкер Мавродиев надвишава дори средното за мениджърите в частния банков сектор. За равнищата там може да се съди от заплатата на управителя на Българската народна банка Димитър Радев. Според закона за БНБ заплатите в централната банка не може да са по-ниски от средните пазарни нива, за да няма текучество на персонала и БНБ да привлича висококвалифицирани специалисти, а и да е независима. Така, според официалния годишен отчет на БНБ, управителят ѝ Димитър Радев е получавал по 15 368 лв. на месец през 2018 г., а според данъчната му декларация чистите му пари от трудови доходи през същата година излизат по 22 079 лв. И двете суми, които би трябвало да отговарят на средните възнаграждения за топ мениджъри в банковия сектор, са значително по-ниски от заплатата на Мавродиев.

По-високо от управителя на БНБ е оценен и трудът на другия изпълнителен директор на ББР – Николай Димитров, който за година е взел 380 221 лв. Това прави по 31 685 лв. на месец. Довереният човек на Мавродиев, който е и третият изпълнителен директор на държавната банка – Румен Митров, е получил 383 942 лв – по 31 995 лв. на месец.

Държавната ББР и централната банка са двете институции с най-високи възнаграждения в държавата, като всички останали са много назад.

Комисията за финансов надзор се опитва да ги догони, макар и неуспешно на този етап. След като шефовете на КФН вдигнаха заплатите си почти тройно в началото на 2018 г., бившата председателка Карина Караиванова е обявила в декларацията си получени чисти пари по 18 716 лв. на месец. За сравнение, през февруари 2018 г. Караиванова каза пред медиите, че новата ѝ заплата е 13 146 лв. на месец, но очевидно е взимала и надбавки. Въпреки това Караиванова не може да се мери с колегите си нито в ББР, нито в БНР.

Заплатата на Мавродиев надхвърля дори доходите на един от най-богатите директори на държавни болници – шефа на „Св. Екатерина“ Генчо Начев. Той е обявил 105 415 лв. от директорския пост и 302 730 от други трудови доходи, например медицинска дейност. Сборът на двете суми прави чисто трудово възнаграждение от около 34 012 лв. на месец.

Шефовете в държавната енергетика също не могат да достигнат висините на Мавродиев. Изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов например е получил 177 699 лв. трудови доходи, което прави по 14 808 лв. на месец.

Заплатите в правосъдието също изостават от тези в банкерския сектор. Главният прокурор Сотир Цацаров е обявил възнаграждение около 9000 лв. Подобни са и заплатите на съдиите, чиито декларации обаче не се обявяват от КПКОНПИ, а от съдебния инспекторат.

Председателят на Конституционния съд Борис Велчев декларира 154 519 лв. трудови доходи за година, а президентът Румен Радев е получил 122 723 лв., което прави по около 10 000 лв. на месец. Министрите са взимали по около 5000 лв.

loading...

Евала Мавродиев.Нито съвест нито срам.Покажи фиша си на някой пенсионер със 219лв пенсия ще се зарадва,че поне бе види толкоз пари на хартия.Още веднъж голямо БРАВО!

Ами
Затуй
Банките
Ни
Дерат
Бойко
Се
Перчи
Аз
Аз
Ама
Не
Е
На
Прьста
На
Банкерите
Не
Им
Пука
От
Него
Затй
Трябва
Да
Почне
Да
Им
Пука
От
Всичли
Нас
Теглим
Всичко

tozi mqavrodiev ne se li chuvstva neudobno .ne znae li kolko poluchavame nie pensionerite i kak se izkarva s 200 l v pensiq .ta za xlqb ta za lekarstva ne stigat.

ТО ОЩЕ МАЛКО ШЕ ГИ ЗЕМА ТЕС ПАРИ. КАТ ЛОПНАТ КЕПЕНЦИТЕ КАКТО НА КТБ -ТО И ШЕ ГО ТЪРСЯТ НЕЙДЕ КАТ ЦВ. ВАСИЛЕВ. МА НЯА ГО НАМЕРЯТ. ОНЯ ГО ЗНАЯТ ДЕЙ ДАВАТ ГО БЕТЕР АРТИСТ И НЕ МОЙ ГО ЗАКЛЮЧАТ

ТО ОЩЕ МАЛКО ШЕ ГИ ЗЕМА ТЕС ПАРИ. КАТ ЛОПНАТ КЕПЕНЦИТЕ КАКТО НА КТБ -ТО И ШЕ ГО ТЪРСЯТ НЕЙДЕ КАТ ЦВ. ВАСИЛЕВ. МА НЯА ГО НАМЕРЯТ. ОНЯ ГО ЗНАЯТ ДЕЙ ДАВАТ ГО БЕТЕР АРТИСТ И НЕ МОЙ ГО ЗАКЛЮЧАТ

5 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Договорът за мача Пулев-Джошуа пристига утре в България

  „Утрe трябвa дa пoлучим oфициaлнo пиcмo зa мaчa зa cвeтoвнaтa титлa нa IBF мeжду cвeтoвния шaмпиoн Aнтъни Джoшуa и прeтeндeнтa Кубрaт Пулeв“, тoвa кaзa aдвoкaтът нa Пулeв Джoн Уърт, прeдaдe Cпoртaл. Тoй бe чacт oт oфициaлнaтa прecкoнфeрeнция зa бoкcoвaтa гaлa-вeчeр в cпoртнaтa зaлa „Кoлoдрумa“ в Плoвдив нa 14 дeкeмври, …

Новини
Къци се отказа от веганството

Цели 12 години Къци Вапцаров проповядва веганството и дори се опитваше да привлече съмишленици в начина си на хранене. Господин „Риск спечели, риск губи“ дълги години живее без да участва в експлоатацията на животни.  От това следва веганите да бъдат пълни вегетарианци, които не само се хранят изключително с растителни …

Новини
Фермата: Веселка избра Дана за свой опонент на дуел

Страховит женски сблъсък клати основите на „Фермата“. В последната седмица от шоуто една срещу друга се изправят най-младата и най-възрастната участничка. Двете ще се борят за място на големия финал, който ще се излъчи на живо на 14 декември, предава Монитор. В последните дни на предаването сили ще мерят 22-годишната …