fbpx

Обувки, с които никога не бива да шофирате

За да бъде удобно и безопасно шофирането, дамите и господата трябва да са наясно кои обувки са подходящи за целта и кои не. Определени типове и модели обувки създават условия, в които може да се затрудните с бързата реакция при необходимост и това да създаде рискови ситуации, пише www.az-jenata.bg.

Удобните за шофиране обувки трябва да не са с нито много дебела и твърда подметка, нито прекалено тънка. Важно е кракът добре да усеща педалите и да е гъвкав, свободен, но не твърде, за да можете да владеете всяка ситуация и да реагирате своевременно и без колебание.

Кои са най-неподходящите обувки за шофиране, които да избягвате?

Сандали/ чехли

Джапанките, чехлите, сандалите с тънки каишки или връвчици са толкова удобни и прохладни през лятото, но пък толкова неподходящи за шофиране на автомобил. Те могат да накарат краката ви да се оплетат за момент в педалите или между тях, като дори могат да ви накарат да натиснете погрешния педал, което може да има фатални последствия.

Пантофи

Звучи странно някой да кара колата си по пантофи, но сме длъжни да отбележим (за онези, които излизат посред нощ набързо до магазина за нещо сладко, например), че шофирането с пантофи е неподходящо, дори опасно. Пантофите не са подсигурени в глезените и петите. Пантофът може да се изхлузи от крака ви и да причини доста неудобства.

Високи/ равни платформи

Високите и равни платформи не са никак удобни за шофиране, защото тяхната подметка не се огъва по никакъв начин. Прекалено твърда е, за да усетите педалите и това може да ви накара без да искате да натиснете твърде много газта и да създадете условия за ПТП.

Високи токчета

Високите токчета са подходящи за официални събития, но не и за каране на кола. С тях нямате подобаваща опора на петата, което може да ви подлъже при натискане на педалите. Кракът ви може да се подхлъзне и да ви накара да предприемете действие, което всъщност не желаете.

Чисто нови обувки

Новите обувки обикновено не са достатъчно разработени и разтъпкани. Могат да ви направят мазоли, да са все още прекалено твърди и да не се огъват лесно. Важно е при шофиране обувката да е възможно най-удобна.

С боси крака

Карането на кола без обувки също е непрепоръчително. Обувките дават допълнителен натиск върху педалите, а когато сте боси, това улеснение го няма. Педалите имат грайфер, който може да нарани краката ви при силен натиск (ако това се наложи), което да ви накара инстинктивно да отдръпнете крака от педалите. Такива ситуации могат да застрашат безопасността.

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Покрай Капките Джулиана Гани стана диджей

„Като две капки вода“ помогна на единствената участничка, която не е професионална певица или актриса, да добие популярност и повече хора да видят способностите й. Досега тя се представя повече от добре. Липсата на умения компенсира с много старание и упорита работа. Трудното е, не просто да изпееш или да …

Блиц Новини
Животът на Роси след „Бригада нов дом“

Кадро БТВ Доста коментари се изсипаха по майката с три деца, герой в последния епизод на „Бригада нов дом“. Намериха се хора, които да я критикуват за състоянието на дома й, но масово зрителите бяха възхитени от силата и борбеността на Росица. Това рамо, което жената получи с ремонта на …

USA news
A raw foodist from Russia fed his baby sunshine and it was gone in a matter of days

A raw foodist from Russia fed his baby sunshine and it was gone in a matter of days 44-year-old Maxim Lutii, an influencer and blogger, admitted to the court in Sochi, Russia, that he is guilty of the death of his one-month-old son Cosmos. Maximus Lutius wanted to raise his …

error: Content is protected !!