Обувки, с които никога не бива да шофирате

Новини
1

За да бъде удобно и безопасно шофирането, дамите и господата трябва да са наясно кои обувки са подходящи за целта и кои не. Определени типове и модели обувки създават условия, в които може да се затрудните с бързата реакция при необходимост и това да създаде рискови ситуации, пише www.az-jenata.bg.

Удобните за шофиране обувки трябва да не са с нито много дебела и твърда подметка, нито прекалено тънка. Важно е кракът добре да усеща педалите и да е гъвкав, свободен, но не твърде, за да можете да владеете всяка ситуация и да реагирате своевременно и без колебание.

Кои са най-неподходящите обувки за шофиране, които да избягвате?

Сандали/ чехли

Джапанките, чехлите, сандалите с тънки каишки или връвчици са толкова удобни и прохладни през лятото, но пък толкова неподходящи за шофиране на автомобил. Те могат да накарат краката ви да се оплетат за момент в педалите или между тях, като дори могат да ви накарат да натиснете погрешния педал, което може да има фатални последствия.

Пантофи

Звучи странно някой да кара колата си по пантофи, но сме длъжни да отбележим (за онези, които излизат посред нощ набързо до магазина за нещо сладко, например), че шофирането с пантофи е неподходящо, дори опасно. Пантофите не са подсигурени в глезените и петите. Пантофът може да се изхлузи от крака ви и да причини доста неудобства.

Високи/ равни платформи

Високите и равни платформи не са никак удобни за шофиране, защото тяхната подметка не се огъва по никакъв начин. Прекалено твърда е, за да усетите педалите и това може да ви накара без да искате да натиснете твърде много газта и да създадете условия за ПТП.

Високи токчета

Високите токчета са подходящи за официални събития, но не и за каране на кола. С тях нямате подобаваща опора на петата, което може да ви подлъже при натискане на педалите. Кракът ви може да се подхлъзне и да ви накара да предприемете действие, което всъщност не желаете.

Чисто нови обувки

Новите обувки обикновено не са достатъчно разработени и разтъпкани. Могат да ви направят мазоли, да са все още прекалено твърди и да не се огъват лесно. Важно е при шофиране обувката да е възможно най-удобна.

С боси крака

Карането на кола без обувки също е непрепоръчително. Обувките дават допълнителен натиск върху педалите, а когато сте боси, това улеснение го няма. Педалите имат грайфер, който може да нарани краката ви при силен натиск (ако това се наложи), което да ви накара инстинктивно да отдръпнете крака от педалите. Такива ситуации могат да застрашат безопасността.

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Слави Трифонов: Повелителят на изборните резултати съвсем очаквано неглижира и маргинализира огромния проблем с изтеклите данни от НАП

Ето какво написа Трифонов в профила си във фейсбук: Ето го, бе – появи се! Днес вездесъщият професор Мишо Константинов дойде на обичайното си работно място в сутрешния блок на bTV и говори за безпрецедентния теч на данни от системата на НАП. Според професора всичколог, изтеклите данни не били от …

Новини
Сбъдна се едно от най-страшните предсказания на Ванга

Трудолюбивите пчели измират, точно както предсказва баба Ванга. В едно от пророчествата си петричката ясновидка предрича масовата гибел на пчелите да започне през 2004 г. Точните думи на Ванга гласят: „Първо ще изчезнат пчелите, след тях лукът и чесънът, а млякото ще стане отровно“. Световните медии припомнят пророкуванията на пророчицата. …

Новини
Минималната работна заплата става 610 лева

Планира се минималната работна заплата догодина да стане 610 лева. Това съобщи Теменужка Златанова – началник на отдел „Жизнено равнище и демографска политика“ в Министерството на труда и социалната политика по време на семинар в Царево, цитирана от Монитор. Сега тя е 560 лева, припомни тя. Докато с нарастването на …

Inline
Inline