Обувки, с които никога не бива да шофирате

Новини
1

За да бъде удобно и безопасно шофирането, дамите и господата трябва да са наясно кои обувки са подходящи за целта и кои не. Определени типове и модели обувки създават условия, в които може да се затрудните с бързата реакция при необходимост и това да създаде рискови ситуации, пише www.az-jenata.bg.

Удобните за шофиране обувки трябва да не са с нито много дебела и твърда подметка, нито прекалено тънка. Важно е кракът добре да усеща педалите и да е гъвкав, свободен, но не твърде, за да можете да владеете всяка ситуация и да реагирате своевременно и без колебание.

Кои са най-неподходящите обувки за шофиране, които да избягвате?

Сандали/ чехли

Джапанките, чехлите, сандалите с тънки каишки или връвчици са толкова удобни и прохладни през лятото, но пък толкова неподходящи за шофиране на автомобил. Те могат да накарат краката ви да се оплетат за момент в педалите или между тях, като дори могат да ви накарат да натиснете погрешния педал, което може да има фатални последствия.

Пантофи

Звучи странно някой да кара колата си по пантофи, но сме длъжни да отбележим (за онези, които излизат посред нощ набързо до магазина за нещо сладко, например), че шофирането с пантофи е неподходящо, дори опасно. Пантофите не са подсигурени в глезените и петите. Пантофът може да се изхлузи от крака ви и да причини доста неудобства.

Високи/ равни платформи

Високите и равни платформи не са никак удобни за шофиране, защото тяхната подметка не се огъва по никакъв начин. Прекалено твърда е, за да усетите педалите и това може да ви накара без да искате да натиснете твърде много газта и да създадете условия за ПТП.

Високи токчета

Високите токчета са подходящи за официални събития, но не и за каране на кола. С тях нямате подобаваща опора на петата, което може да ви подлъже при натискане на педалите. Кракът ви може да се подхлъзне и да ви накара да предприемете действие, което всъщност не желаете.

Чисто нови обувки

Новите обувки обикновено не са достатъчно разработени и разтъпкани. Могат да ви направят мазоли, да са все още прекалено твърди и да не се огъват лесно. Важно е при шофиране обувката да е възможно най-удобна.

С боси крака

Карането на кола без обувки също е непрепоръчително. Обувките дават допълнителен натиск върху педалите, а когато сте боси, това улеснение го няма. Педалите имат грайфер, който може да нарани краката ви при силен натиск (ако това се наложи), което да ви накара инстинктивно да отдръпнете крака от педалите. Такива ситуации могат да застрашат безопасността.

loading...
1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Президентът Радев е в добра спортна форма, тича 5 км за хора с увреждания

Снимка Калоян Методиен, фейсбук В събота в Южния парк във София се състоя благотворително бягане за хора с увреждания. В инициативата се включиха президентът Румен Радев и Калоян Методиев, който е началник на кабинета. Самият Методиев съобщи за участието им с публикация във Фейсбук, предаде Дарик. Инициативата 5kmrun се провежда …

Новини
Земеделец на 17 години стана хит в социалните мрежи, хората са възхитени

Едно от най-споделяните видеа в социалните мрежи през последните дни е на 17-годишно момче от Сандански. Иван Иванов сам развива своята овощна градина. Той разказва, че никога не се е притеснявал от своите връстници и с гордост говори за хобито си. Иван е твърдо решен да увеличава насажденията, съобщава „Нова …

Новини
Нов антирекорд: 250 евро квадрата за обзаведен апартамент в Слънчев бряг

Цените на ваканционните имоти по българското Черноморие продължават да падат.  Компания за недвижими имоти, работеща с клиенти от Русия и Украйна, предлага апартаменти в Слънчев бряг на цена от 8900 евро, пише „Блиц“. Жилището е с площ 32 кв. м, което означава, че цената на квадрат е 250 евро.   …