fbpx

5,4% да е безработицата у нас до 2021 г. предвиждат от КНСБ

реклама

news.bg

Коефициентът на безработица спадна до 6,2% през 2017 г. Очакванията на КНСБ са нивото на безработицата да спадне до 5,4% до 2021 г.

Тази статистика представи Любомир Костов, икономически анализатор в Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ на семинар във Варна по повод прогнозната макроикономическата рамка на бюджета.

По думите му, доходите от труд нарастват. Има нарастване на заплатите в приоритетни за правителството области в публичния сектор. Минималната работна заплата се увеличи с 9,5%, каза той, пише още news.bg.

В същото време средната работната заплата в частния сектор се увеличи с 12,7%, отчетоха от синдиката. По този начин разликата между пазарно формираната средна работна заплата и централно определяната минимална работна заплата в абсолютно изражение става все по-голяма, което предполага попадането на все повече хора в обсега на т.нар. „ниско платени работници“ – основен източник за попълване контингента на „работещите бедни“.

Според КНСБ има условия доходите от труд да растат по-бързо от производителността на труда, защото България изхожда от много ниска база и необходимостта от конвергенция със средноевропейските нива на заплащане налага целенасочена политика.

Най-голямо увеличение на цените има при хранителните стоки и безалкохолните напитки и в стоките от т.нар. категория „бързооборотни“, изчисляват от синдиката.

По отношение на паричния сектор, оценката на КНСБ е, че валутните резерви бележат лек спад от 1% и към края на 2017г. са в размер на 46,3 млрд. лв. Година по-рано тяхното нарастване беше в размер на 17,8%.

Банковата система остава стабилна – с висока ликвидност, рентабилност и свеж капитал. Отчетената печалба на банките е над 1 млрд. лв., но спрямо 2016 г. бележи спад от 7%. Продължава тенденцията на ръст на кредитите за частния сектор – 4,8% за 2017 г., при едва 1,5% година по-рано.

Цените на жилищата продължават да се увеличават с темп, който е по-висок от добавената стойност в БВП на отрасъл Строителство, алармират от КНСБ.

За 2017 г. реалният БВП на България също нарасна с 3,6%, според данни на НСИ. Най-сериозен принос за този ръст има вътрешното потребление, докато нетният износ вече осезаемо е отрицателна величина. Тази структура е по-подходяща за установяването на дългосрочна устойчива тенденция на растеж спрямо ситуацията от 2015 г. и 2016 г., когато нетният износ беше основен двигател на икономическия растеж.

Крайното потребление нарасна до 4,5% на годишна база при едва 3,3% през 2016 г. Тази тенденция е положителна, особено ако се вземе предвид и че спестяванията на домакинствата продължават да растат. В този смисъл може да се каже, че при равни други условия, макроикономическата перспектива се е подобрила основно и най-вече заради по-високия ръст на средната работна заплата и административното увеличение на минималната работна заплата.

Отчетът за 2017 г. показва, че държавният бюджет регистрира излишък от 0,9%, като идеята е това да бъде компенсирано през 2018 г., когато бюджетното салдо ще приключи на -1%. Този първоначален дефицит ще бъде коригиран през 2019 г. на -0,5%, след което правителството предвижда следващите две години (2020 и 2021) страната ни да приключва бюджетната година при балансиран бюджет.

Според КНСБ макроикономическата среда се е подобрила не в резултат от намаляването на дефицита а напротив – дефицитът е намален вследствие от подобрението на макроикономическата среда.

От синдиката заявяват, че основните критики на ЕК към България са в области, които имат изцяло социално измерение. Пазарната икономика няма инструментите да се бори със социалните проблеми, пред които е изправена страната ни и които ЕК за пореден път констатира тази година. Следователно, пасивната роля на икономическата политика със заявена политика по нулево бюджетно салдо не помага по никакъв начин.

В приходната част на бюджета най-голям ефект има от въвеждането на ТОЛ-такса и електронна винетка – ефектът се оценява на 772,3 млн. лв. за целия прогнозен период. За първата година (2019) се предвиждат приходи в размер на 215,3 млн. лв. На второ място правителството обособява нарастването на приходите от ДДФЛ и осигурителни вноски поради промяната на МРЗ.

В разходната част е отчетено увеличението на заплатите в бюджетната сфера, като планираният ефект за прогнозирания период е 1003,8 млн. лв. Нарастването на заплатите на педагогическия персонал оказва най-сериозно влияние (около 330 млн. лв.). Като положителен момент може да се открои намаляването на консолидирания дълг на сектор „Държавно управление“ – от 27% през 2016г. до под 20% в края на прогнозирания период, отчитат от КНСБ.

Исканията на КНСБ към Бюджет 2019 г. е да бъде обезпечено повишаването на основните работни заплати на заетите в предучилищното и училищното образование от 01 януари 2019 г., включително увеличението на минималната работна заплата (МРЗ), ръста на осигурителните вноски за фондовете на държавното обществено осигуряване (ДОО) и здравноосигурителната вноска. Необходимо е да бъдат отпуснати 362 млн. лв. повече спрямо сега действащия бюджет.

Осигуряването на това допълнително финансиране ще позволи 15 % увеличение на заплатите, което в абсолютно изражение се равнява на повишение с около 140 лв.

От КНСБ оценяват като относително обективна и предвидима средносрочната бюджетна прогноза 2019-2021г. на Министерство на финансите.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Силно земетресение разтърси Гърция, трусът е усетен у нас

реклама Снимка pixabay Земетресението е с магнитуд 5,9 по Рихтер. Силно земетресение разтърси Гърция, трусът беше усетен и у нас по високите етажи на столицата, предаде БГНЕС.   Земният трус е усетен в 12,16 ч. с епицентър на 24 км северозападно от Лариса, с дълбочина 2 км. Засега няма информация …

Новини
На съвещение при Борисов: В момента сме в третата вълна на коронавируса, системата е подготвена

реклама Кадър видео ФБ „В момента сме в третата решителна битка и вълна на коронавируса. Здравната ни система е подготвена за плавното покачване на случаите, което отчитаме. Но разчитаме на самосъзнанието, на личния избор и усещането за свобода на българите. Личната отговорност е тази, която ще предпази гражданите“ Натиск върху …

Новини
Министър Вълчев: 7 и 12 клас най-дълго време ще учат присъствено

реклама Кадър видео БНТ „Ако останем на този вариант, за 6 седмици ще зачести присъственото обучение на 7 и 12 клас. Те ще бъдат половината от времето присъствено в училище, а другите ще бъдат една трета от учебното време“. Седмокласниците и зрелостниците най-дълго време ще учат присъствено в училище. Причината …