fbpx

5000 глоби са наложени на пътни нарушители след сигнали, дошли от сигнали на граждани

5000 глоби са наложени на пътни нарушители след сигнали, дошли от сигнали на граждани. Това каза в ефира на БТВ съоснователят на платформата „Гражданите” Тодор Лилков след сигнал за поредния клип с безумно и опасно каране по българските пътища.

Инцидентът е от началото на месеца в посока от Панчарево към яз. Искър. Александър Футеков, жена му и двете им деца са в семейния автомобил, когато той вижда в огледалото бързо приближаващ автомобил. Отбива, за да го пропусне, а регистраторът му заснема последвалия слалом на другото возило през насрещното движение, пише novini.bg.

„Човекът очевидно има самочувствие и кара доста смело автомобила си. Не знам защо го прави, очевидно разчита, че хората в насрещното ще се приберат до мантинелата”, коментира Александър.

Освен да подаде сигнал в „Гражданите”, той проверил и номера на профучалата покрай него кола. Оказало се, че с нея по-рано е имало ПТП – удар в камион по вина на шофьора й. Александър го призова да избива комплексите си на писта. „90% от смъртните случаи са заради човешка грешка – висока скорост и неправилно изпреварване”, коментира и Лилков.

Той посочва, че платформата е започнала своя живот в приятелския му кръг с идеята да се подобри културата на пътя. Сега обаче има и възможност сигналите да стигат до полицията. Проблемът е дали след това ще се случи нещо – заради начина на призоваване на нарушителите, до тях може така и да не стигне информацията, че е започнало производство. „Не знам дали високи глоби биха отказали особено по-заможните хора с коли за 200 000 лв.”, отбеляза Александър.

Той напомни, че даже за неправилно изпреварване с риск за останалите участници в движението максималната санкция е 150 лв. Според съоснователя на „Гражданите” ние като общество заедно трябва да зародим една култура на закон и ред, като това преминава и през активно подаване на сигнали за нарушения. Важно е, обаче, да проверяваме и къде пускаме сигналите си – например, как се финансира съответната платформа. Иначе са възможни манипулации.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Покрай Капките Джулиана Гани стана диджей

„Като две капки вода“ помогна на единствената участничка, която не е професионална певица или актриса, да добие популярност и повече хора да видят способностите й. Досега тя се представя повече от добре. Липсата на умения компенсира с много старание и упорита работа. Трудното е, не просто да изпееш или да …

Блиц Новини
Животът на Роси след „Бригада нов дом“

Кадро БТВ Доста коментари се изсипаха по майката с три деца, герой в последния епизод на „Бригада нов дом“. Намериха се хора, които да я критикуват за състоянието на дома й, но масово зрителите бяха възхитени от силата и борбеността на Росица. Това рамо, което жената получи с ремонта на …

USA news
A raw foodist from Russia fed his baby sunshine and it was gone in a matter of days

A raw foodist from Russia fed his baby sunshine and it was gone in a matter of days 44-year-old Maxim Lutii, an influencer and blogger, admitted to the court in Sochi, Russia, that he is guilty of the death of his one-month-old son Cosmos. Maximus Lutius wanted to raise his …

error: Content is protected !!