fbpx

9 причини, че трябваше да смените маслото на двигателя в края на зимата

Ако ви се струва, че все още е твърде рано да преминете пълен технически преглед, то тогава поне се погрижете за двигателя на вашия автомобил. 

В тази статия ще научите защо трябваше вече да сте сменили маслото на двигателя през април, пише auto.blitz.bg.

1. Постоянното стартиране на двигателя, както и неговото затопляне през студения сезон, е мощен товар върху „сърцето“ на вашия автомобил, както и върху детайлите на съединителната щанга. Факт е, че металните частици започват да се утаяват в картера на двигателя, но е почти невъзможно да се избавите от тях. За да ги извадите оттук, трябва да източите маслото и да смените масления филтър.

2. Втората причина е постоянната работа на двигателя в условия на непълна загряване. Поради това, моторното масло се замърсява силно, а след това започва да влияе отрицателно върху състоянието на автомобила.

3. В града, собствениците на автомобили постоянно попадат в задръствания и двигателят работи на празен ход. После пък автомобилът трябва да се движи на ниски скорости. Отново, при такива обстоятелства двигателят страда, маслото е силно замърсено. При ниски обороти на двигателя бензинът започва да попада в системата за смазване, поради което маслото губи вискозитета си.

4. Също така, когато собственикът затопля автомобила преди да се качи зад волана, резултатът е, че антиокислителните и миещите добавки в маслото губят свойствата си. Маслото започва да се харчи по-бързо и губи основните си свойства.

5. Грешат също така и онези, които мислят, че ако не експлоатират автомобила през зимата, маслото е в идеално състояние. Разбира се, при такива условия в маслото няма да има частици от сажди, но то ще страда от естественото стареене. Маслото влиза в контакт с въздуха, след което се окислява и става основен източник на корозия. Маслото трябва да се сменя на всеки 15 хиляди километра и най-добре е това да стане до край на април, преди началото на сезона на активното шофиране.

6. Ако сте закупили колата си на вторичния пазар, това е още една добра причина да се следи още по-внимателно състоянието на маслото. Доливайте масла, които осигуряват защита от износване и отлагания.

7. Модерните двигатели са много взискателни не само към качеството на горивото, но и на всички смазочни материали. Разбира се, собственикът на колата не може да бъде отговорен за качеството на горивото, което му сипват на бензиностанциите, но може да помогне на колата си, като сложи висококачествено масло. Експертите препоръчват процедурата по подмяната да се извърши през април, най-късно началото на май, защото лятото е време за пътуване. Ще бъде по-добре, ако сте готови за летния сезон.

8. Ако не разбирате кога е по-добре да смените маслото, тогава ще ви помогне показанието на километража. Ако сте изминали 15 хиляди километра от предишната смяна на маслото, тогава не чакайте лятото.

9. Ще ви помогне и щеката за измерване на маслото. С нея можете да проверите нивото на маслото и цвета му. Ниво на долната отметка означава, че трябва да долеете 0.5 или дори 1 литър. Не изчаквайте, докато светне аварийната лампа за налягане на маслото. При всички положения сега е сезонът за смяната на маслото на двигателя.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

USA news
Horoscope for Friday, March 29: Your phone should not pick up a sign

Pixabay On March 29, Taurus better not pick up their phone. Here is the horoscope from the Lama: Aries During this day you will find a brother in reason. Or a sister. In other words, you will meet a member of the opposite sex who will think and feel the …

USA news
On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name

On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name On March 29, name day is celebrated by everyone who bears the name Marco. Marko is the ancient Hebrew for wrestler. According to the Latin reading, however, the name is translated as masculine. In the reign of Emperor Constantine the …

error: Content is protected !!