4 храни, които да не ядем през лятото

Новини

източник: Actualno.com

Хранителните натравяния през лятото са доста често срещано явление. Почти толкова, колкото слънчевите изгаряния. Едно хранително натравяне може да ви създаде много здравословни проблеми и да провали цялата ви лятна ваканция.

Дори една на пръв поглед безобидна краставица може да създаде проблем. Симптомите на хранителното натравяне са диария, стомашни болки и дори повръщане. Специалисти съветват да не приемате медикаменти през първите 24 часа, защото през това време организмът ви се пречиства. Ако те продължат и след това, ще трябва да се обърнете към лекар. Важно е да държите тялото си добре хидратирано през това време и да внимавате с какво се храните.

Важно е да внимавате наистина много с храната, която приготвяте или поръчвате в ресторант когато е горещо навън. Стига да консумирате и съхранявате храните правилно, няма да имате проблеми. Вижте храните, които могат да ви създадат хранително натравяне:

1. Яйчени сосове – Сосът за любимата на много хора салата Цезар например се приготвя с помощта на яйца и майонеза. Сосовете за много други салати също са яйчени. Кремовете за домашните торти също се приготвят с помощта на яйца. За основа на кремове и сосове използвайте кисело мляко през летния сезон. Яйцата се развалят прекалено бързо и не са подходящи за горещите летни дни. По-добре използвайте друга храна през летния сезон, за да не си създадете проблеми.

2. Недопечено месо – То може да доведе до леко или тежко стомашно непредразположение. Недопеченото месо е доста по-опасно от добре изпеченото, за това не рискувайте, особено през летния сезон. Ако не го приготвите напълно, в него може да останат опасни бактерии-ешерихия коли, които да ви създадат много проблеми. Ето защо е добре през летния сезон да избягвате консумацията на тежки меса, особено ако не знаете как са били приготвяни. Заложете на повече плодове и зеленчуци, а ако все пак искате месо, уверете се, че е добре изпечено и качествено.

3. Неизмити зеленчуци – Почвата съдържа много различни видове бактерии, които попадат в листата на зеленчуците и съответно в тялото ви, ако зеленчуците не са били добре измити. Тук пак става въпрос за бактерията ешерихия коли, която се съдържа във всички зеленолистни зеленчуци и краставицата. Единственото решение е да измивате внимателно и обилно всички зеленчуци, дори и тези от домашната градина. В тях често попада опасната бактерия, за това не пропускайте измиването им. Недобре измити зеленчуци могат да доведат до хранително натравяне, внимавайте с тях. Друго, което можете да направите, за да се предпазите, е да накисвате зеленчуците и плодовете във вода за половин-един час преди да ги измиете и консумирате.

4. Морски дарове – Да, наясно сме, че те са прекрасна храна през горещите летни дни. За съжаление обаче всички миди, риби, калмари и октоподи също могат да доведат до хранително натравяне. Те съдържат множество бактерии и пестициди. Не си позволявайте да ядете морски дарове, които не са преминали през термична обработка. Ако сте сигурни, че те са приготвени добре, можете да им се насладите напълно спокойно. В противен случай е по-добре да ги избягвате.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
На кръгово в насрещното! Варненец изуми всички с поведението си на пътя (снимки)

Шофьор във Варна предизвика стресова ситуация на станалото прословуто „наклонено“ кръгово на новия булевард в морския град. Той подкара колата си в насрещната посока на движението и със сигурност изненада останалите водачи. „Тежък случай…“, така го определи Тодор Янчев участник в групата „Виждам те КАТ Варна“ във Фейсбук. Той успя …

Новини
Табела в столично заведение: Масата е към кафето. Ако не си клиент, а само да поседнеш…

Всяка маса в заведението означава пари, а клиентите са ходещи банкноти. Затова и никой трезвомислещ собственик няма да позволи на когото и да било да поседне просто така. Така някои заведения въвеждат такса „стол“. Подобна оферта или по-скоро любезна форма на предупреждение се появи в социалните мрежи. Във Facebook групата …

Новини
Президентството със забележка към медиите: Радев не „атакува“ проекти, а закони, които са против Конституцията

Със сезирането на Конституционния съд за някои от измененията в Закона за държавната собственост президентът Румен Радев не „атакува“ инфраструктурни проекти, а законодателство, което се отклонява от Конституцията, съобщиха от прессекретариата на държавния глава, пише „Блиц“. Това конституционно установено правомощие на президента не може да бъде оправдание за бездействието на …

Inline
Inline