fbpx

Трябва ли да мием колата през зимата? Съвети от опитен автобояджия

auto.blitz.bg

Сред автолюбителите от дълго време се точи дискусията дали трябва да се мие колата през зимата. Някои хора смятат тази процедура за безполезна, защото няколко дни каране по кишата на пътя напълно елиминират ефекта от изхарчените  сили и пари. 

Други собственици на автомобили се мъчат често  да мият автомобила през зимата, за да премахнат вредните реагенти и солта, разпръсквана щедро по шосетата. 

 

Най-полезно в случая ще е мнението на опитен автобояджия, който знае всички тънкости и особености на боята и лака на колата и как им се отразява замърсяването и миенето през зимния сезон.

Първият въпрос, на който отговаря той е за въздействието на реагентите и солта върху метала. Много шофьори са убедени, че ако те не се измиват редовно, още на първата пролет ще се покажат признаци на корозия. 

 

На практика ситуацията е различна. Когато температурата на въздуха е под -3 градуса, окислителни процеси на метала спират. Съответно ръжда няма да се образува. Най-голяма е вреда от реагентите за зимни гуми, които не са адаптирани към такива условия. Все повече производители на гуми обаче се опитват да подготвят продуктите си за агресивна среда.

В миенето на колата през зимата има и друг отрицателен нюанс – рязка смяна на температурата. Върху студената боя се въздейства с гореща вода под високо налягане. Такива действия водят до образуване на микроповреди. На теория, добрата автомивка през зимата трябва да използва студена вода със специални химически добавки. На практика такива технологии се използват много рядко, тъй като те са скъпи за собствениците.

 

Освен това, частици вода, попаднали в микропукнатините в боята, стъклата и пластмасата замръзват при излизане от автомивката. Често има случаи, когато предните фарове (особено светодиодните, защото те почти не излъчват топлина) се спукват след измиване, появяват се пукнатини и по стъклата на колата.

Ако при ремонт на каросерията е бил използван автокит, той може да се разруши при разширяване на замръзващата вода. Тази неприятна ситуация може да се избегне с пълно изсушаване на автомобила след измиване, използването на деминерализирана вода и полагането на вакса. Тук не бива шофьорът да икономисва на дребно. 

 

Затова е препоръчително да се използват услугите на автомивки в закрити помещения. След измиване може да изчакате и да оставите колата да изсъхне на топло за 10-15 минути. Така количеството вода в микропукнатинките ще се сведе до минимум, а новата мръсотия по-малко ще се лепи по каросерията.

Като цяло, солта и реагентите имат отрицателно въздействие върху каросерията, но не толкова осезаемо. Те се утаяват и след това не позволяват на нови замърсявания да попаднат  в дребните увреждания по нея. Неправилното измиване обаче може да доведе до сериозни последствия за боята и за да не се случи това тя трябва да бъде много добре подсушавана./auto.blitz.bg

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Шеф Кустев за скандала със Сашо Кадиев: Преди да ме ядоса, да пита майка си!

кадри bTV От няколко дни зрителите на bTV очакват с интерес новия епизод на „Аз обичам България”. Основният им мотив е да видят ще яде ли Сашо Кадиев бой от шеф Кустев. От кадрите в аноннса за играта се вижда, че актьорът и звездата на „Мастършеф” не просто се карат, …

Блиц Новини
Мила Михова вдигна скандал на Криси от „Ергенът” на живо по БТВ

кадри bTV Оперната певица Мила Михова надскочи ролята си на коментатор на любовното риалити „Ергенът” и буквално се скара на една от отпадналите участнички. Това беше Криси Горджъс, която в последните епизоди беше особено заядлива, най-вече към една от останалите „ергенки” – Екатерина. Михова реши да използва студиото на bTV, …

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

error: Content is protected !!