Окото на Африка: Структурата Решат си остава загадка

Новини

Автор: Гергана Стоилова, „Обекти;“

Наричат ги Структурата Ришат, Окото на Африка, Окото на Сахара, Биволското око. Тези уникални кръгове в сърцето на Мавритания са загадка за учените и макар да има няколко теории за възникването им, нито една не е 100% сигурна.

Първи красивото пустинно творение виждат не геолози, а астронавти – Джеймс Макдивит и Едуард Уайт, през юни 1965 г. От илюминаторите на космическия си кораб “Джемини 4” те забелязват „огромно око” в Сахара. Така изглеждат от орбита невероятно красивите линии. Тъй като се виждат много добре, и до днес гигантските кръгове са ориентир за астронавтите на космическите совалки. Структурата Ришат има диаметър около 50 км.

Дали тя е кратер от паднал метеорит? Дълго време това е доминиращата теория. Французинът Теодор Моно, пътешественик и естествоизпитател, един от най-запалените изследователи на Сахара, смята, че е възможно чудото да е неизригнал вулкан. Има и учени, които предполагат, че вулканът все пак е изригнал преди около 100 млн. години. Последните твърдения на специалистите обаче отхвърлят тези версии и се спират на далеч по-прозаична: Окото на Африка е формирано от повдигане на земната кора и последвала ерозия в резултат действието на вятър и вода. Според геолози скалите на Окото на Африка са от палеозойската ера, т.е. отпреди 550 млн. Години.

Това, което изглежда като бялата част на око, е плато от седиментна скала на 200 м над пясъчната пустиня.

“Ирисът” е падина, а най-високата част на най-външния кръг е на 485 м над морското равнище. Около центъра скали, устойчиви на климатични промени и ерозия, са образували 100-метрови хребети, а такива, върху които времето е оставило своя отпечатък, са се превърнали в долини. Те се редуват една с друга и всички са концентрични.

 

Но защо структурата е кръгла, остава неразрешена загадка.

Когато човек е на земята, там, на място, не може да обхване цялата структура, губи перспективата на нейните размери, разказват авантюристи, посетили мавританското чудо. Днес в центъра на Ришат има кладенец и до него живее едно бедуинско семейство. Изненадващо, но има дори хотел – е, вярно, скромен, пише в сайт за пътешествия един норвежец. На сламената си колиба са поставили надпис Auberge – Restaurant, допълва впечатленията германка. Там се предлага чай и току-що изпечен, още парещ хляб. Домакините не искат пари, но се радват на подаръци.

Недалеч е малката горичка, в която съпругата на френския изследовател Моно, починал през 2000 г., е засадила дърво, наречено на него.

До Окото на Африка няма обществен транспорт. Който иска да види този феномен, трябва да си организира сам пътуването от гр. Уадан, на 40 км на югозапад.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Ивет Лалова е втора за сезона в Европа, има покана за всички Диамантени лиги

Българската звезда в леката атлетика не мисли за отказване Силното начало на сезона с постижение от 22.55 сек на 200 м (в Осака), отреди на Ивет Лалова второ място в актуалната европейска ранглиста. Българката е получила покани за всички турнири от Диамантената лига на 200 м, а и за повечето …

Новини
Омбудсманът Мая Манолова представя проект на Закон за личния фалит на 25 юни

Омбудсманът Мая Манолова ще представи законопроекта за несъстоятелност на физическите лица, т. нар. личен фалит. Това съобщиха от пресцентъра на Омбудсмана на Република България. Събитието ще се състои утре, 25 юни 2019 г., от 11.00 часа в институцията на омбудсмана (гр. София, ул. „Георг Вашингтон № 22), съобщава Фокус. България …

Новини
Важен срок за фирмите без регистрация по ДДС

Остават 6 дни, в които фирмите, нерегистрирани по ДДС и които не ползват софтуер за управление на продажбите, трябва да сменят касовите си апарати, съобразно изискванията на Наредба Н-18, напомнят от Национална агенция за приходите, пише Факти. 30 юни 2019 г. е крайният срок, в който всички фискални устройства трябва …

Inline
Inline