fbpx

33 000 км пътища без тол такси и винетки! Плащаме за магистралите от 16 август

реклама

Изпитването на тол системата е в готовност да започне всеки момент

 

Близо 33 000 км междуградски и общински пътища у нас ще се ползват от шофьорите без да плащат тол такси или винетки. Добрата новина съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ) Николай Нанков, който до септември 2018 г. оглавяваше ведомството, преди да бъде сменен от Петя Аврамова, пише trafficnews.bg.

„Междуградските пътища, по които се придвижват стоки от първа необходимост за малките населени места, ще бъдат изцяло безплатни. За тях няма да има нужда да се купуват винетки и няма да бъдат обхванати от тол системата“, обясни Нанков.

По думите му изпитването на тол системата е в готовност да започне всеки момент. Тестовете трябва да стартират на 15 май, а на 16 август вече трябва да плащаме такси за преминаването по магистралите.

реклама

Според Нанков министерството е в пълна готовност и още на 14 май ще бъде приключило с приготовленията. На същия ден ще се сключи протокол с австрийската КАПШ на база камери като вече инсталираните са 27. Във връзка със спекулациите около системата ще се направи и клип за функционирането на тол системата.

Видеото трябва да даде ясна представа какво представлява нововъведението, какъв хардуер има и как работи. Следващата седмица пък властта ще се срещне с превозвачите, за да преговарят. “Убеден съм, че по всички теми ще постигнем съгласие и баланс между обществените и бизнес интересите”, увери Нанков.

Той разясни, че се очаква до 13 000 км от междуградската пътна мрежа да е безплатни, 20 000 км от общинските също ще са свободни от таксуване. Понастоящем таксуване е предвидено за между 5-7 000 км пътища, разясни Нанков.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Дойче веле: Водещ експерт прогнозира: Вирусът изчезва до идната есен

реклама Снимка pixabay Професор Александър Кекуле сподели своя “работна хипотеза” за това кога пандемията ще приключи: “Ограничаването на заразата ще стане видимо за общество чак между април и юни, след като в началото на годината или най-късно през януари ще започнем да ваксинираме рисковите групи в старческите домове в Германия”, …

Новини
Ева Веселинова обяви щастливо събитие, ще става майка на близнаци

реклама Снимка профил инстаграм Това сподели самата тя с последователите си в профила си в инстаграм. От снимката личи, че щастливото събитие не е далеч. „Най-хубавият подарък тази година – вече понаедрял и оформен. Време е да споделя тази прекрасна новина! Вълнувам се много и съм щастлива, защото в мен …

Новини
Галерия: Борисов готви чистка в редиците на ГЕРБ, Караянчева и Пламен Нунев на мушката

реклама Снимка профил ФБ Радикалните промени в партията се налагали заради непоносимостта на хората към някои от популярните муцуни в партията. Част от набелязаните присъстват в последните няколко парламента и събират повече негативи, отколкото позитиви. Сред тях били и хора, считани за едни от най-приближените до премиера, пише в новия …