Кадри БТВ
Новината, че законово ще се ограничи производството на домашни ракия и вино разтревожи много хора, които традиционно всяка година си правят собствено производство.
До 30 литра ракия и до половин тон вино – това е максималното количество домашен алкохол, което физическите лица ще могат да произвеждат в малките обекти за дестилиране, тоест – в казаните.
Това предвиждат промени в Закона за виното и спиртните напитки, които вече са публикувани за обществено обсъждане.
Логично е да се попитат за мнение хората от Северозапада, тъй като там и не само има вековни традиции в тази област.
„Зареждаме казана, нашите казани са троен дестилат, управлява се автоматично с компютър – изкарва най-чистата ракия, сам си пуска вода, сам си определя температурата“, обясни Зафир Иванов, собственик на казан.
„Ако сметнем 365 дни, 4 човека по 50 гр – за една година са 100 л или 200 л. Как с 30 л ракия може да изкара едно семейство цяла година – няма как да стане!“, посочват жители на село Боровци. „В Северозапада всяко едно семейство обича ракията, салатката“, посочват още местните.
Според тях разрешеното количество вино трябва да е поне 1 тон за годината.
„На българина това му е житието и битието, както и консервите за зимата. За мен е необмислено това, което се предлага“, смята Иван Арнаутски.
„На нас ни е леко неясно какво точно ще се случва и как хората, които идват да изваряват тук, ще доказват с документ, че наистина суровината, тоест плодовете, които са заложили за ферментация, са реално техни“, казва Ивана Стоицева-Божилова, представител на фирмата, която управлява обекта за дестилиране.
Доста неясноти има около готвените нововъведения относно контрола за произход на суровината. Новостите в закона са с цел да се повиши контрола върху производството и търговията с алкохол у нас.