fbpx

17 опасни точки с мъртво вълнение по българското Черноморие

Източник „24 часа“

17 от плажовете по нашето Черноморие са потенциално опасни заради мъртвото вълнение, което е често явление при тях. От началото на сезона вече 6-има души са се удавили заради този вид опасност в морето, пише 24 часа.

Според експерти  мъртвото вълнение е характерно за нашия морски бряг и се появява след ветрова вълна. То няма видими признаци. Когато спре ветровата вълна, движението на водата продължава, докато утихне. Това обаче не може да се случи изведнъж. Именно това движение е мъртвото вълнение.

външна реклама

Понякога течението под горния пласт вода е силно като буйна река и може да е с по-ниска температура. Мъртвото вълнение е утихването на водата, след като вятърът спре”, разказва шефът на водноспасителната служба към БЧК-Варна, Лаврентий Силов, цитиран от „24 часа“. По неговите думи мъртвото вълнение може да се познае от брега по това, че вълната се движи плавно, без гребен, не се разбива на прибоя, няма пяна и се отдръпва плавно.

Това означава, че огромната водна маса под повърхността се движи и ще продължи, докато се успокои. И влече навътре. Според Силов може да трае от часове до дни. Не може да се предвиди кога и къде ще се появи. Буните пазят донякъде, но зависи от посоката на вятъра. В някои малки заливи е рядкост, но и там се образува.

Според бургаската Асоциация по водно спасяване най-рискови по южните брегове са ивиците на Иракли, обявена за природосъобразен плаж, северният на Обзор, Харманите край Созопол, Каваците, централният в Приморско, южният в Слънчев бряг, ивиците в Ахтопол и Синеморец и двата плажа в Поморие – северният и Косата, където в момента се изгражда къмпинг за каравани.

Мъртвото вълнение предизвиква подводни течения, които са характерни за северната част на Каваците. Подводни ями се образуват и в края на плажа в Ахтопол, където изведнъж можеш да попаднеш на дълбоко.

По Северното Черноморие потенциално опасни са плажовете на Дуранкулак, Шабла, около Албена, Златни пясъци, някои от градските плажове на Варна – особено този в Аспарухово, Камчия.

Съветът на водните спасители е на тези места къпещите се да внимават като влизат във водата не само през август, когато най-често се появява мъртвото вълнение, а през цялото лято.

Само за 3 дни миналото лято мъртво вълнение при спокойно море погълна 8 души в Созопол, Лозенец, на Елените, Приморско и Обзор. То обикновено започва в края на юли и продължава докъм 20 август. Понякога обаче се появява и през юни или септември, което е необичайно явление.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Проверка на факти! Съобщете ни, ако видите неточна информация в текста, за да извъшим проверка – vihrogon2018@gmail.com

Над 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Незабавни статии
Майка остави телефона си да си играе едногодишния й син и стана голяма беля

Кадри: NBC New York Родители разказаха как едногодишното им дете напазарувало от телефона и похарчило близо £1500 за мебели за семейния дом. Майката на момченцето Мадху Кумар от Ню Джърси, САЩ разказа как синът й е закупил мебели от Walmart и е разбрала, чак когато стоките пристигнали пред вратата, съобщава …

Незабавни статии
Ето как хората запълват сами дупките по улиците в Източна Украйна

Снимки Регионален Днепър Ако си мислите, че България е бедна страна трябва да отидете до повечето от бившите страни от СССР. В Украйна брутния вътрешен продукт на глава от населението е около 3 пъти по-нисък от този на българите, а това може да се види и от състоянието на улиците. …

Незабавни статии
Спасители изтърваха ранен човек, докато го спасяват

Кадри видео Киевската спасителна служба Акция за спасяване на ранен човек едва не завърши с фатален край. Спасителите от „Киевската спасителна служба“ изпуснаха ранен мъж, докато го сваляха от покрива на гаража. Пострадалият се опитал да настигне крадци, обрали дома му, наранил крака си при скачане върху гаража. външна реклама …