16-годишният Леонид по стъпките на кумира си Ленин: Създаде ученически синдикат и накара Русия да чуе думите му

Новини

снимка: Александр Кряжев, РИА Новости

16 -годишният младеж от 622-ро училище в Санкт Петербург Леонид Ш. е създал синдикат на учениците, това съобщи електронното издание на руското популярното руско списание „Сноб“. От медията добавят, че за това действие, ученикът е заплашен с изгонване от училището и предаване на прокурор.

Ученическият синдикат се е появил в началото на ноември и носи името „Ученик“, разказва неговият основател. Членовете на организацията се обединяват около следните искания:

– План „минимум“: В един учебен ден да няма повече от три контролни или самостоятелни писмени работи и администрацията на училището да не контролира външния вид на учениците. Той, според синдикалистите, трябва да се възприема като начин за индивидуално себеизразяване, като за основен пример се дава цветът на косата, който според руските младежи трябва да има възможност всеки сам да избира.

– План „максимум“: Според Леонид, това трябва да е смяна на образователната система, поне в Санкт Петербург на първо време.

За да станеш част от синдикат „Ученик“, трябва да си поне в 8 клас, сочат правилата на организацията.

Учредителното събрание е проведено на училищния стадион. След като научила за това, директорката на училището извикала Леонид на разговор. „Започна да ми обяснява, че ако продължавам така ще си намеря работа само като портиер или че ще отида в психиатрията“, разказва Леонид пред „Сноб“. Директорката освен това казала на други ученици, че трябва да се държат по-далеч от него, за да нямат проблеми.

Според Леонид, който се оказва запален читател на трудовете на Ленин, много учители са съгласни с него, но не искат публично да го подкрепят. Родителите му пък са изцяло против неговата обществена дейност.

Министерството на образованието на Русия реагира на новината и заяви, че поддържа всяка градивна инициатива на учениците, предаде РИА Новости. Във ведомството са на мнение, че ако не се стига до неподчинение и „барикади“, са готови да изслушат с внимание предложенията на тийнейджърите. Никъде обаче не се споменава дали министерството е готово да признае синдикат „Ученик“ като легитимна организация или поне като формален партньор.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Народна песен в игрив ритъм възпя безводието в Перник

Народна песен в игрив ритъм възпя безводието в Перник. В текста специално се хвали и издръжливостта на перничани и шеговито се отбелязва, че те “и без вода ще се напият”. Видео от живо изпълнение на песента беше публикувано от бившия военен министър Николай Цонев. „Специален поздрав за министър Петя Аврамова …

Новини
Oтпадат лимитите за профилактичните прегледи при личните лекари

Няма да има лимити за профилактичния преглед при личния лекар. Направленията на джипитата често не достигат, но лекари и Здравната каса се договориха да разделят пациентите, които идват само за профилактика от тези с конкретно оплакване и им се назначават допълнителни изследвания. Всеки здравноосигурен веднъж в годината има право на …

Новини
Главният държавен здравен инспектор: Европа е пред грип, у нас засега няма

Със сигурност в България вече има някаква циркулация на грипни вируси, но тя все още е много ниска. В отделните седмици ние изследваме от 20 до 120 проби от хора, които показват симптоми, подобни на грип. Засега не сме засичали положителна проба. В Европа обаче процентът на положителните тестове вече …