16-годишният Леонид по стъпките на кумира си Ленин: Създаде ученически синдикат и накара Русия да чуе думите му

снимка: Александр Кряжев, РИА Новости

16 -годишният младеж от 622-ро училище в Санкт Петербург Леонид Ш. е създал синдикат на учениците, това съобщи електронното издание на руското популярното руско списание „Сноб“. От медията добавят, че за това действие, ученикът е заплашен с изгонване от училището и предаване на прокурор.

Ученическият синдикат се е появил в началото на ноември и носи името „Ученик“, разказва неговият основател. Членовете на организацията се обединяват около следните искания:

– План „минимум“: В един учебен ден да няма повече от три контролни или самостоятелни писмени работи и администрацията на училището да не контролира външния вид на учениците. Той, според синдикалистите, трябва да се възприема като начин за индивидуално себеизразяване, като за основен пример се дава цветът на косата, който според руските младежи трябва да има възможност всеки сам да избира.

– План „максимум“: Според Леонид, това трябва да е смяна на образователната система, поне в Санкт Петербург на първо време.

За да станеш част от синдикат „Ученик“, трябва да си поне в 8 клас, сочат правилата на организацията.

Учредителното събрание е проведено на училищния стадион. След като научила за това, директорката на училището извикала Леонид на разговор. „Започна да ми обяснява, че ако продължавам така ще си намеря работа само като портиер или че ще отида в психиатрията“, разказва Леонид пред „Сноб“. Директорката освен това казала на други ученици, че трябва да се държат по-далеч от него, за да нямат проблеми.

Според Леонид, който се оказва запален читател на трудовете на Ленин, много учители са съгласни с него, но не искат публично да го подкрепят. Родителите му пък са изцяло против неговата обществена дейност.

Министерството на образованието на Русия реагира на новината и заяви, че поддържа всяка градивна инициатива на учениците, предаде РИА Новости. Във ведомството са на мнение, че ако не се стига до неподчинение и „барикади“, са готови да изслушат с внимание предложенията на тийнейджърите. Никъде обаче не се споменава дали министерството е готово да признае синдикат „Ученик“ като легитимна организация или поне като формален партньор.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Хороскоп за 7 август: Стрелците имат нужда от почивка, Риби да внимават със сделките

Снимка pixabay lamqta.com Овен Днес Вашето настроение е очевидно за хората около Вас. И какво от това? Имате право да покажете своя гняв – разбира се, в сдържана форма, без каквото и да било физическо въздействие , ако това, разбира се, не е спортна игра. Гняв, отстояване на правята си …

Новини
Бенатова: Тези двамата ме изблъскаха на конференцията на ГЕРБ, беше уинизително

снимки: Миролюба Бенатова „Изчезвайте оттука!“,“Знам те аз какъв журналист си!“, „Дай си акредитацията!“- това са репликите, с които Миролюба Бенатова е посрещната вчера на конференцията на ГЕРБ. Това разказа самата на страницата си във Фейсбук, където има публикувано видео от ситуацията, както и снимките на двама мъже, които са я …

Новини
В Гърция по суша през нощта ще се влиза само през „Кулата“

Гърция въвежда забрана за преминаване през всички сухопътни гранични пунктове на страната във времето от 23 часа вечерта до 7 часа сутринта с изключение на ГКПП „Промахон“- „Кулата“ на границата с България. Мярката влиза в сила от утре вечер. Това съобщи говорителят на кабинета като част от мерките срещу коронавируса, …