fbpx

15 000 души трябва бързо да поискат преизчисляване на пенсията от НОИ

Новини
външна реклама

Снимка вихрогон.бг

Омбудсманът призова института да преизчисли служебно парите на хората, които получават намалена пенсия заради втория стълб

15 000 души, осигурявани за втора пенсия, трябва бързо да поискат преизчисляване на пенсията си от НОИ, за да почнат по-скоро да я получават в по-висок и справедлив размер. Това посъветваха от частните пенсионни дружества, след като от 1 септември влезе в сила нов коефициент на редукция на основната пенсия заради отчисленията на 5% от вноската към втория стълб.

външна реклама

Благодарение на новия начин на определяне, коефициентът трябва да падне от около 24% сега до 10%, обясни пред БНР директорът на дирекция „Пенсии“ в осигурителния институт Любомира Язаджиева. Досега се говореше, че ще стане около 9% – поне това бяха обещанията на бившия социален министър Деница Сачева. Точният размер на коефициента не е записан никъде в нормативните уредби, а от НОИ винаги предупреждават, че той е строго индивидуален.

Новият коефициент влезе в сила от 1 септември заради първата по-голяма вълна пенсионери с две пенсии, но засяга и вече отпуснати пенсии от НОИ. В тази хипотеза са 172 226 пенсии, съобщи наскоро институтът. Това са пенсионери, които по една или друга причина вече получават държавна пенсия, но още не са достигнали пенсионната възраст за трета категория труд, поради което нямат втора пенсия. Основната им пенсия обаче е намалена от самото си отпускане, пише в.Сега.

Тези пенсионери могат да поискат преизчисление на пенсията си с новия коефициент. От всички над 170 000 намалени пенсии, за около 100 000 няма смисъл от преизчисление, тъй като това са инвалидни пенсии в минимален размер. По-съществена разлика ще почувстват около 15 000 пенсионери с намалена пенсия за осигурителен стаж и възраст. Именно към тях е препоръката да побързат, въпреки че крайният срок да се поиска преизчисление е 30 септември 2022 г. „Всеки един от тези 15 000 души е заинтересован веднага да си подаде документите, защото забавянето означава месеци, в които ще получава по-малка пенсия“, посочва пред БНР Даниела Петкова от УС на Асоциацията на пенсионноосигурителните дружества.

Не е съвсем ясно защо НОИ не направи преизчислението автоматично, както вече процедира с пенсиите на работещите пенсионери. От дирекция „Пенсии“ обясниха, че човек трябва да си прецени има ли смисъл да подава такава молба, тъй като за много хора преизчислението няма да увеличи пенсията. Това обаче не е достатъчен аргумент преценката да не се направи автоматично.

ОМБУДСМАНЪТ

По въпроса се включи с позиция и омбудсманът Диана Ковачева. Тя изпрати препоръка до управителя на НОИ Ивайло Иванов, в която настоя пенсиите на тези 172 226 души да бъдат преизчислени индивидуално в условията на COVID вълна или да се премине към премахване на крайния срок за това – 30 септември 2022 г.

Ковачева се аргументира с получени десетки сигнали и въпроси на граждани, които се интересуват от влезлите на 1 септември промени за промяна на коефициента на редукция за основната пенсия.

„Възможността за повишаване е свързан с персоналния характер на пенсиите и не дава яснота кои от лицата, получаващите и в момента пенсии от държавното обществено осигуряване, могат да очакват положителен резултат. Тези обстоятелства създават риск много голям брой от потенциално правоимащите пенсионери да пожелаят да се възползват от възможността да поискат преизчисляване на пенсията си, включително когато не са убедени, че пенсията им ще бъде повишена след преизчисляването“, смята общественият защитник.

Ковачева акцентира още, че въпреки големия краен срок има реална опасност голяма част от пенсионерите да се насочат още в първите дни и седмици към възможността да поискат преизчисляване, защото дотогава ще получават по-малкия размер пенсия. Според нея не е за пренебрегване и опасността възрастни самотно живеещи или трудноподвижни хора да се насочат към офисите на НОИ, без реално да имат право на това преизчисление – то е само за хора, родени след 1959 г.

„Като омбудсман и защитник на правата на гражданите смятам, че не бива да се допуска ситуация, в която възрастните хора, включително такива, с влошено здравословно състояние, самотно живеещи или трудноподвижни, да бъдат поставяни пред избор да застрашат още повече здравето си, отивайки до офисите на НОИ, в момент на увеличаващите се случай на COVID-19 и в разгара на четвъртата вълна на епидемията, за да подадат своите документи за преизчисляване на пенсията. Не бива да се допуска също така правоимащи пенсионери да търпят негативите от това, че са отложили подаването на документите си, за времето след отминаване на очакваната четвърта вълна от COVID-19“, аргументира тезата си Ковачева.

„Този подход ще предотврати социалното напрежение при евентуално струпване на множество хора, в нарушение на противоепидемичните мерки. В случай, че не се възприеме възможността за служебно преизчисляване на пенсиите на имащите такова право лица, настоявам да бъде премахнат срока 30 септември 2022 г., до който лицата да могат да се възползват от това си право“, пише в заключение омбудсманът.

ВТОРИ СТЪЛБ

Около 15 000 жени ще се пенсионират до края на тази година с две пенсии, показват данните на пенсионноосигурителните дружества. От частните фондове те ще получават един от три продукта според натрупаното в индивидуалната партида:

– Пожизнена пенсия за старост ще се изплаща, когато размерът на пенсионните спестявания позволява отпускане на пенсия в размер от поне 15% от минималната пенсия за стаж и възраст, т.е. 45 лв. за 2021 г.;

– Разсрочено плащане на средствата от индивидуалната партида ще е възможно, когато те не са достатъчни за пожизнена пенсия, но надвишават три пъти минималната пенсия, т.е. е над 900 лв. В този случай месечното плащане не може да бъде по-малко от 15% и по-голямо от минималната пенсия за стаж и възраст (45 и 300 лв. през 2021 г.);

– Еднократно изплащане на средствата в индивидуалната партида ще се извършва, ако размерът им е под трикратния размер на минималната пенсия за стаж и възраст, т.е. под 900 лв.

Пожизнена пенсия би следвало да могат да получават хората, които в момента имат над 10-12 хил. лв. в индивидуалната си партида, коментира пред БНР Даниела Петкова от УС на Асоциацията на пенсионноосигурителните дружества у нас.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Около 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Откриха казан за ракия в българско училище

външна реклама Снимка колаж Господари.ком Откриха инсталация за ракия в училище в Пазарджик, съобщава Будна Варна. Дестилиращата инсталация е била открихта екипи на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР – Пазарджик, в бивш физкултурен салон в сграда на училище в областния град. В съседна сграда пък били намерени и …

Новини
Борисов в Пловдив: Данъците ще трябва да се повишат

външна реклама Кадър видео ФБ Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви в Пловдив обяви, че данъците неминуемо ще трябва да се вдигнат, ако се запази актуализираният размер на пенсиите. Бившият премиер отиде в града под тепетата да се срещне с актива на партията си. „Такива неща не се говорят преди …

Новини
Напусна ни Неделчо Михайлов

външна реклама Снимка профил ФБ Напусна ни известният журналист Неделчо Михайлов. Наскоро излезе дебютната му книга – “Балкански буквар”. Тя съдържа в себе си 5 разказа и 6 новели. външна реклама “За мен Варна е центъра на света и вечният град. Тук съм роден, душата и сърцето са ми тук”, …