fbpx

15 000 души трябва бързо да поискат преизчисляване на пенсията от НОИ

Новини

Снимка вихрогон.бг

Омбудсманът призова института да преизчисли служебно парите на хората, които получават намалена пенсия заради втория стълб

15 000 души, осигурявани за втора пенсия, трябва бързо да поискат преизчисляване на пенсията си от НОИ, за да почнат по-скоро да я получават в по-висок и справедлив размер. Това посъветваха от частните пенсионни дружества, след като от 1 септември влезе в сила нов коефициент на редукция на основната пенсия заради отчисленията на 5% от вноската към втория стълб.

външна реклама

Благодарение на новия начин на определяне, коефициентът трябва да падне от около 24% сега до 10%, обясни пред БНР директорът на дирекция „Пенсии“ в осигурителния институт Любомира Язаджиева. Досега се говореше, че ще стане около 9% – поне това бяха обещанията на бившия социален министър Деница Сачева. Точният размер на коефициента не е записан никъде в нормативните уредби, а от НОИ винаги предупреждават, че той е строго индивидуален.

Новият коефициент влезе в сила от 1 септември заради първата по-голяма вълна пенсионери с две пенсии, но засяга и вече отпуснати пенсии от НОИ. В тази хипотеза са 172 226 пенсии, съобщи наскоро институтът. Това са пенсионери, които по една или друга причина вече получават държавна пенсия, но още не са достигнали пенсионната възраст за трета категория труд, поради което нямат втора пенсия. Основната им пенсия обаче е намалена от самото си отпускане, пише в.Сега.

Тези пенсионери могат да поискат преизчисление на пенсията си с новия коефициент. От всички над 170 000 намалени пенсии, за около 100 000 няма смисъл от преизчисление, тъй като това са инвалидни пенсии в минимален размер. По-съществена разлика ще почувстват около 15 000 пенсионери с намалена пенсия за осигурителен стаж и възраст. Именно към тях е препоръката да побързат, въпреки че крайният срок да се поиска преизчисление е 30 септември 2022 г. „Всеки един от тези 15 000 души е заинтересован веднага да си подаде документите, защото забавянето означава месеци, в които ще получава по-малка пенсия“, посочва пред БНР Даниела Петкова от УС на Асоциацията на пенсионноосигурителните дружества.

Не е съвсем ясно защо НОИ не направи преизчислението автоматично, както вече процедира с пенсиите на работещите пенсионери. От дирекция „Пенсии“ обясниха, че човек трябва да си прецени има ли смисъл да подава такава молба, тъй като за много хора преизчислението няма да увеличи пенсията. Това обаче не е достатъчен аргумент преценката да не се направи автоматично.

ОМБУДСМАНЪТ

По въпроса се включи с позиция и омбудсманът Диана Ковачева. Тя изпрати препоръка до управителя на НОИ Ивайло Иванов, в която настоя пенсиите на тези 172 226 души да бъдат преизчислени индивидуално в условията на COVID вълна или да се премине към премахване на крайния срок за това – 30 септември 2022 г.

Ковачева се аргументира с получени десетки сигнали и въпроси на граждани, които се интересуват от влезлите на 1 септември промени за промяна на коефициента на редукция за основната пенсия.

„Възможността за повишаване е свързан с персоналния характер на пенсиите и не дава яснота кои от лицата, получаващите и в момента пенсии от държавното обществено осигуряване, могат да очакват положителен резултат. Тези обстоятелства създават риск много голям брой от потенциално правоимащите пенсионери да пожелаят да се възползват от възможността да поискат преизчисляване на пенсията си, включително когато не са убедени, че пенсията им ще бъде повишена след преизчисляването“, смята общественият защитник.

Ковачева акцентира още, че въпреки големия краен срок има реална опасност голяма част от пенсионерите да се насочат още в първите дни и седмици към възможността да поискат преизчисляване, защото дотогава ще получават по-малкия размер пенсия. Според нея не е за пренебрегване и опасността възрастни самотно живеещи или трудноподвижни хора да се насочат към офисите на НОИ, без реално да имат право на това преизчисление – то е само за хора, родени след 1959 г.

„Като омбудсман и защитник на правата на гражданите смятам, че не бива да се допуска ситуация, в която възрастните хора, включително такива, с влошено здравословно състояние, самотно живеещи или трудноподвижни, да бъдат поставяни пред избор да застрашат още повече здравето си, отивайки до офисите на НОИ, в момент на увеличаващите се случай на COVID-19 и в разгара на четвъртата вълна на епидемията, за да подадат своите документи за преизчисляване на пенсията. Не бива да се допуска също така правоимащи пенсионери да търпят негативите от това, че са отложили подаването на документите си, за времето след отминаване на очакваната четвърта вълна от COVID-19“, аргументира тезата си Ковачева.

„Този подход ще предотврати социалното напрежение при евентуално струпване на множество хора, в нарушение на противоепидемичните мерки. В случай, че не се възприеме възможността за служебно преизчисляване на пенсиите на имащите такова право лица, настоявам да бъде премахнат срока 30 септември 2022 г., до който лицата да могат да се възползват от това си право“, пише в заключение омбудсманът.

ВТОРИ СТЪЛБ

Около 15 000 жени ще се пенсионират до края на тази година с две пенсии, показват данните на пенсионноосигурителните дружества. От частните фондове те ще получават един от три продукта според натрупаното в индивидуалната партида:

– Пожизнена пенсия за старост ще се изплаща, когато размерът на пенсионните спестявания позволява отпускане на пенсия в размер от поне 15% от минималната пенсия за стаж и възраст, т.е. 45 лв. за 2021 г.;

– Разсрочено плащане на средствата от индивидуалната партида ще е възможно, когато те не са достатъчни за пожизнена пенсия, но надвишават три пъти минималната пенсия, т.е. е над 900 лв. В този случай месечното плащане не може да бъде по-малко от 15% и по-голямо от минималната пенсия за стаж и възраст (45 и 300 лв. през 2021 г.);

– Еднократно изплащане на средствата в индивидуалната партида ще се извършва, ако размерът им е под трикратния размер на минималната пенсия за стаж и възраст, т.е. под 900 лв.

Пожизнена пенсия би следвало да могат да получават хората, които в момента имат над 10-12 хил. лв. в индивидуалната си партида, коментира пред БНР Даниела Петкова от УС на Асоциацията на пенсионноосигурителните дружества у нас.

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

БГ звезди
Разчекнаха Азис след снимката с диджей Дамян

Кадър Азис Фб Азис си навлече гнева на хиляди нашенци след скандалния клип, който качи в мрежата. На него заедно с диджей Дамян разиграват забавна сценка, която напомня испанския сериал „Новите съседи“. външна реклама По едно време заедно с Дамян двамата се озовават в спалнята голи до кръстта. Всичко изглежда …

БГ звезди
Георги Господинов след атентата срещу Салман Рушди: Не можеш да убиеш магьосник

снимка Фейсбук/Georgi Gospodinov Световната литературна общност е покрусена от новината за нападението с нож на британския писател от индийски произход Салман Рушди. Последните данни след атаката, станала по време на лекция в щата Ню Йорк е, че авторът на „Сатанински строфи” е на командно дишане след операция и има опасност …

БГ звезди
Министър Минеков: Ще стана за резил, но ще прося още пари

Кадри bTV,Фейсбук/Nasko Atanasov Служебният министър на културата Велислав Минеков заяви, че е тъжен заради това, че в министерството в последните месеци не се е случвало нищо. Той не хвърли директно вината върху предшественика си Атанас Атанасов, като каза, че вината е по-скоро на хората около него. Минеков, който беше министър …

teknoloji haberlerihaberler

error: Content is protected !!