fbpx

1000 лева глоба за шумните съседи в блока! Ремонти през уикенда само с разрешение от комшиите

реклама

Снимка: pixabay.com

Нова наредба за обществения ред ще регулира шума в София. Очаква се текстът да бъде гласуван на 26 юли от Столичния общински съвет. С наредбата се забраняват шумните строително-монтажни работи от 22 ч. вечерта до 8 ч. сутринта и от 14 до 16 ч. Подобни дейности се допускат през уикенда, но само в регламентираните часове и след разрешение от съответния районен кмет, съобщи „Труд“.

Същата забрана се въвежда и за домашни ремонти, като в почивните дни те ще може да се правят само с разрешението на съседите.

„Засегнатите съседи могат да се обаждат на тел. 112 или на телефона за сигнали на Столичния инспекторат“, уточни председателят на комисията по обществен ред и сигурност към СОС Иван Илиев пред „Труд“.

Ако не спазваме часовете за строеж в сградите глобата за първоначално нарушение е от 100 до 200 лв. за физическо лице, или имуществена санкция от 200 до 400 лв. за юридическо. За повторно нарушение глобата е от 200 до 400 лв. При СМР-тата в отделни обекти в зависимост от това дали е първо или второ нарушение, санкциите варират от 100 до 1000 лв.

В часовата забрана не влизат всички обекти, които са с възложител Столичната община и държавата, т.е. тя не се отнася за ремонтите на метрото и големите булеварди.

Възможно е главният архитект Здравко Здравков да внесе в общината до петък предложение за промяна в текста от наредбата, засягащ строително-монтажните работи извън блоковете. С него трябва да се дефинират изключенията, при които заради наложителен непрекъсваем производствен цикъл, строежите не могат да спрат от 14 до 16 ч. „Когато например отливат основи и плочи, е възможно да получат разрешение въпреки часовите забрани“, уточни Илиев.

Шумът на обществени места се забранява от 22 ч. вечерта до 8 ч. сутринта. Масови мероприятия ще са разрешени от 8 до 22 ч. Изключение се допуска само за новогодишния концерт на 31 декември срещу 1 януари, който може да продължи до 1 през нощта. В останалите дни фойерверките не са разрешени след 22 ч. – санкциите варират от 100 до 500 лв.

Глоба от 100 до 300 лв. за първо нарушение чака правещите каскади с ролери, велосипеди и скейтборд извън определените за това места. Предстои да бъде уредено кои ще са тези места , като на тях ще има специални рампи за каскадите. Ограничава се и ползването на общински имоти за артистични изяви. Ако уличните музиканти пускат озвучителни уредби, санкцията е от 50 до 100 лв. Ще изчезнат и просяците, които мият стъкла по кръстовищата – дейността им се наказва с глобата от 100 до 300 лв.

Забраните за гонките и за поругаването на паметници отпадат от наредбата, защото ги има в законодателството. Отпадна и забраната за пиенето на алкохол в парковете.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...

Не е дискриминация. Столичния общински съвет не може да издава наредби отнасящи се за други общини. Пишете на кмета си!

Тук при нас във Варна е направо лудница все едно цял ден си на строителна площадка комшията интересува от от нищо вече съм изпаднал в постоянен стрес не знам до кога ще издържа според мен трябва да има нов закон и големи глоби на може повече да продължава така. отгоре вече 15 години е в постоянен-по етапен ремонт пробива и чука когато си иска вече три пъти сваля и прави нови промени цял живот ли ще е така все пак аз живея под него и не мога дори да си пусна телевизора камо ли да поспя изпаднал съм в постоянен стрес чука се и се пробива през цялата година по всяко време няма празници няма почивни дни за мен това е терор подавал съм жалби в община Варна но нищо никакъв резултат само още повече започна да чука и пробива и да прави на инат моля кажете ми как се живее така !!!

Какво да правят другите градове? И как се процедира с денонощно лаещи 4броя кучета на съседи?Предполагам ,че за шума от хората има наказания ,но за кучешкия лай не ! Подложени сме на директен тормоз -търсихме решение на проблема, но полза никаква!Защо не се приеме такса за притежание на животно-да видим тогава колко много са любящите стопани? До кога кучетата ще са с по-големи права от хората?

Анонимен..Визирай само хората и кучетата.Котките не лаят,доколкото знам.

6 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Росица Кирова: Заблудих се, че „Има такъв народ“ ще донесе някаква промяна

реклама Снимка профил ФБ Тя доскоро беше координатор на „Има такъв народ“ в региона и уточни, че това единствената партия, в която е членувала. „Действията ми са последователни, свързани с гражданската ми дейност“, така обясни пред БНР Росица Кирова, председател на Сдружение „Единни за промяна“, оглавяването на листата на ГЕРБ …

Новини
Изплащат повече от 5,6 млн. лв. на туроператори за неосъществени пътувания

реклама Снимка вихрогон.бг Първите компании, получаващи субсидия, са с изрядни документи, а средствата ще бъдат изплатени със заповед на министъра на туризма. Министерството на туризма изплати повече от 5,6 млн. лв. на 86 компании, изпълняващи туроператорска и турагентска дейност. Средствата се отпускат от държавния бюджет и са на обща стойност …

Новини
Иван Нанчев убил двамата си малолетни сина един след друг

реклама Снимка pixabay Иван Нанчев е осъден за това, че през януари 1998 г., в София, умишлено е умъртвил малолетния си син Д. Н., който се е намирал в безпомощно състояние и му е наложено наказание доживотен затвор. С друга присъда Нанчев е осъден, понеже през месец септември 2000 г. …