fbpx

10 любопитни факта за феномена дежавю

реклама

Дежавю̀ е преживяване, при което човек се чувства сигурен, че вече е виждал или преживявал някаква нова ситуация, въпреки че точните обстоятелства около предишната ситуация са неясни. Терминът е въведен от френския психолог Емил Боарак.

В следващите редове ще ви представим 10 любопитни факта, свързани с този психологически феномен.

– Според Фройд това явление е свързано със сюжети от забравени сънища.

– Проявата на дежавю намалява след 25-годишна възраст.

– Според изследователите феноменът е свързан с нивото на допамина. Затова младите хора го изпитват по-често.

– При електростимулацияна слепоочните дялове на главния мозък пациентите изпитват чувство за нереалност на случващото се, както и дежавю.

– Съществува теория, според която дежавю е опит, получен в паралелна вселена. Според друга теория е разновидност на подсъзнателното шесто чувство.

– Вероятността от дежавю е свързана със социално-икономическия статус и образованието. По-образованите и високопоставени в обществото граждани изпитват по-рядко дежавю.

– Съществува феномен, противоположен на дежавю, наречен жамевю. Буквално се превежда като „никога преди виждано/срещано“, „невиждано“ или „несрещано“. Характеризира се с моментното неразпознаване на лица, места, ситуации, които човек в действителност познава, но в определен момент му се струват различни и чужди.

– Според парапсихолозите дежавю е от наши минали превъплъщения.

– Смята се, че дежавю може да бъде провокирано от т.нар. „разделено възприятие“. Това се случва, ако първо бегло погледнете обект, а след това му обърнете по-голямо внимание.

– Когнитивните психолози от Университета в Колорадо изследват феномена с помощта на виртуална реалност. Те създават компютърен модел на две идентични стаи и при влизане във втората доброволците изпитват усещане за дежавю.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Александър Сано катастрофирал на опасния път Русе – Бяла

реклама кадър: Bri4ka. COM Първата си кола Александър Сано купил два дни преди да му излезе книжката от барман за колосалната сума от 350 лева – Ситроен Аксел с боксеров двигател.  След като купил нови гуми на колата Сано я карал цели осем месеца, а след това я дал на …

Новини
Пловдивчанин пропадна в коварна яма на чисто нов тротоар

реклама снимки: Асен Костов, „Забелязано в Пловдив“ „Това не е монтаж или сюжет от филм! Това е резултат от ремонта по водния проект на ул. Луда Яна, продължаващ пети месец!“, това написа във Фейсбук ядосаният пловдивчанин Асен Костов, който пропадна в дълбока дупка в тротоара на посоченото място и рани …

Новини
Незаконните археологически находки в дома ми са подхвърлени, твърди Пламен Бобоков

реклама кадър bTV Подсъдимият бизнесмен Пламен Бобоков определи като фарс започналото срещу него дело за незаконно притежаване на археологически находки по време на първото заседание в Русенския Окръжен съд. Той е обвинен, че е държал в къщата си в Русе 50 железни върхове на стрели и копия на стойност 652 …