1 млн. долара глоба, ако проникнете в тази канадска пещера

Новини

profit.bg

Catherine Hickson/Tuya Terra Geo Corp

Тази пещера, която временно носи името Ямата Сарлак, неотдавна бе забелязана от хеликоптер във североизточната част на националния парк Уелс Грей, съобщава CBC. Засега официално наименование пещерата няма, тъй като се водят консултации с местното коренно население.

Входът за пещерата е с размери 100 на 60 метра. Дълбочината й може да се измери трудно заради постоянната мъгла, създавана от водопад.

По предварителни оценки дълбочината на пещерата не е по-малка от 135 метра.

Местните власти решиха, че това карстово образувание не е място за случайни посетители. Поради това въведоха глоба от 1 млн. долара или година затвор за посмелите да проникнат на територията й.

Тези мерки се обясняват със съображения за безопасност. До пещерата могат да се доберат само опитни пътешественици, да не говорим за спускане в нея!

През зимата пътят до пещерата е 50 км и се изминава със ски екипировка. През лятото походът минава покрай реки. Това означава, че в случай на инцидент с турист операцията по спасяване ще е доста рискована и скъпоструваща.

Специалисти планират да започнат изучаването на пещерата през 2020 г.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Забраниха да излизаме от къщи без маски

Всички лица са длъжни да носят защитна маска, когато се намират в закрити или на открити обществени места. Такова нареждане даде здравният министър със Заповед № РД-01-168. Глобата за нарушение е 5000 лв, каквато е и за всички останали нарушения. loading…

Новини
Финансовият министър: Пенсиите се вдигат от 1 юли

Не се обсъжда да няма увеличение на пенсиите от първи юли, съобщи пред журналисти в МС финансовият министър Владислав Горанов. От 1 юли 2020 г. всички пенсии, отпуснати до 31 декември 2019 г. вкл., се увеличават с 6,7%, реши през декември парламентът, пише Вести. „Към момента не се предвижда и …

Новини
От утре ще може да се кандидатства за компенсации по схемата 60/40

От утре ще може да се кандидатства за компенсации по схемата 60/40 в Агенцията по заетостта. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева на брифинг в Министерския съвет, предаде БТА. Тя представи постановлението за изплащане на компенсации на работодатели по схемата 60/40 за запазване на работните места. …