fbpx

Японското село, което от време на време се превръща във фонтан

Най-известната забележителност на японския град Мияма е Каябуки-но Сато – селото с тръстиковите покриви. Това традиционно селище е част от културното наследство на страната.

Следователно се полагат усилия, за да се съхранява. На помощ идват както законите, така и достъпните средства. Като резултат десетки хиляди туристи се стичат към Каябуки-но Сато – те искат да разгледат този музей под открито небе, но и да се насладят на струите вода, които напояват къщите.

Защо се прави това – разбираме в следващите редове.

Селото Каябуки-но Cато (Селото с тръстиковите покриви) е не само исторически паметник, но и своеобразен музей под открито небе. 38 от общо 50-те дървени къщи са с покриви от тръстика.

Снимка: chl-fomin.blogspot.com

Много от тях са построени още в периода Едо (1603-1868), поради това селото през 1993 г. е признато за резерват на традиционната японска архитектура, съхранил първоначалния си външен вид.

Сега автентичната забележителност се посещава от много туристи всяка година. Сама по себе си тази практика застрашава паметника на архитектурата. Например трябва да се отчете фактът, че къщите са построени от леснозапалими материали. Един пожар за минути може да обгърне цялото село.

Същевременно природните катаклизми не са по-малка заплаха. Горски пожари за същите броени минути може да погубят колоритното село, което и на практика почти се случи през 2000 г.

Благодарение на бързите действия на властите, щетите върху музея под открито небе не бяха мащабни. При други обстоятелства обаче днес можехме да говорим за едно загубено богатство на японската култура.

С цел избягване на непредвидени ситуации властите решиха да инсталират ефективна система за напояване, която при най-малка заплаха от възпламеняване, стартира 62 пръскачки. Създава се уникална водна завеса.

Снимка: japanhoppers.com

Най-интересното е, че тази система е абсолютно незабележима, докато не бъде стартирана. Замаскирана е майсторски в кладенци, които са неизменна част от селския бит.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Hell's kitchen
Шеф Ангелов предложи работа на Гатьо, а Алекс и Бони се захапаха

кадри Нова телевизия Риалити героят Пеньо Гатевски – Гатьо има възможности на готвач, които да му осигурят работа във всеки софийски ресторант. Този комплимент направи шеф Ангелов на „гладиатора” в „Хелс китчън”, като в думите му нямаше и капка ирония. Похвалата дойде след като бившият рейнджър сготви перфектно месо от …

USA news
Horoscope for April 25 Thursday: Do not enter the Internet zodiac

Libra should not go online today. Here is the horoscope of the „Llama“. Aries Not a bad day, largely conducive to the fulfillment of your wishes. Doubts are possible in the morning, but there will be no trace of them before lunch. This is a good time to systematically expand …

Блиц Новини
Наско от Б.Т.Р. разкри голяма драма с Ал Бано в „Капките”

кадри Нова телевизия Моментът, в който знаменития италиански певец Ал Бано излезе да пее със своето копие в „Като две капки вода”, ще се запомни като един от най-силните в този сезон на шоуто. В интервю за сутрешния блок на Нова телевизия обаче Наско от Б.Т.Р. разкри, че дуетът между …

error: Content is protected !!