fbpx

Японският политик и военен Ясухиро Накасоне навърши 100 години! Разкри тайната си, но и направи зловещ призив

Бившият японски премиер Ясухиро Накасоне, който е бил военноморски офицер през Втората световна война и един от най-дълго служилите японски министър-председатели, отбеляза днес 100-ия си рожден ден с призив да се промени следвоенната пацифистка конституция на страната, предаде Ройтерс.

Накасоне прикани политиците да подходят сериозно към въпроса, който остава спорна тема сред японската общественост.

„Решителното отваряне на пътя към бъдещето на нацията е същността на политиката“, се казва в изявление на Накасоне по случай годишнината му, което бе разпространено от японските медии.

Известният с приятелството си с Рейгън Накасоне след встъпването си в длъжност заяви, че в случай на война ще превърне Япония с непотопим самолетоносач на американските войски и ще блокира съветските ВМС.

Накасоне също така наруши неписано правило за ограничаването на бюджета на отбраната до 1 процент от БВП.

Накасоне е бил лейтенант в японските имперски военноморски сили през Втората световна война, в която загива по-малкият му брат. Той възмути други азиатски страни с официално посещение в храма Ясукуни в Токио, където се почита паметта на военнопрестъпници заедно с японските загинали във войни, на 40-ата годишнина от капитулацията на Япония. Накасоне реши да не повтаря това посещение, след като в Китай избухнаха размирици.

През 2003 г. Накасоне бе принуден да напусне поста на 85-годишна възраст заедно с други възрастни държавници от тогавашния премиер Джуничиро Коидзуми, който искаше да подмлади облика на Либерално-демократическата партия.

Накасоне обясни дълголетието си с дисциплиниран живот, изучаване на природата и постоянно любознателен ум.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Силвена Роу: Невиждано наводнение в Дубай

Кадри БТВ Климатичните промени все по-осезателно напомнят за себе си. Вече няколко години сме свидетели на екстремни горещини и наводнения предизвикани от огромни количества дъжд. У нас също на няколко пъти тези валежи създадоха тежки проблеми в различни райони на страната. Но за Дубай и района това са невиждани количества. …

Hell's kitchen
Сладкарката Стефани се изложи с бъркани яйца

Кадри Нова ТВ Настана радост сред феновете на Хелс китчън след изгонването на Стефани. На всички им бяха в повече скандалите, които провокираше в общежитието с кого ли не. На сбогуване се скара и с Димитър, който опита да защити любимата си Симона от нападките й. До това шеф Ангелов …

Блиц Новини
Дара лудо влюбена в годеника си

Кадри БТВ Вечерта в Денсинг старс бе посветена на много близки хора на участниците. Всеки от тях остави сърцето и душата си на сцената на бляскавото шоу. Тази вечер танцувахте за любимите си хора, не само за точки и престиж. Обичахте и бяхте обичани. Любовта няма граници, няма първи и …

error: Content is protected !!