fbpx

Eксперт: АЕЦ „Козлодуй“ се превръща в бунище, носещо рискове за националната сигурност

Кадър: БТВ

Осъществяването на проекта за АЕЦ „Белене“ ще увеличи цената на тока двойно. Цената на нови атомни централи е от АЕЦ „Козлодуй“ дава енергия от 5 стотинки на киловатчас. Новата централа освен тези разходите ще трябва да изплаща и капиталовите разходи. Всеки инвеститор търси и печалба. Това означава 4 пъти по-скъпа енергия от тази на АЕЦ „Козлодуй“. Това обяви в ефира на БТВ експерт по ядрена енергетика проф. Георги Касчиев.

Друга негативна последица от осъществяването на АЕЦ „Белене“ е, че и сега имаме свръхизлишък на мощности. За да влезе на пазара, трябва да се изключат част от мощностите и затова ТЕЦ „Марица Изток“ 2 ще фалира до една година. Друга опасност е, че трябва да се подготвим за авария, защото районът на новата ядрена централа е в високо сеизмичен район. Премълчава се и дали бетонната площадка под АЕЦ „Белене“ не е пропукана от голямото наводнение в района. Друго – отработените отпадъци от АЕЦ „Козлодуй“ продължават да се струпват в района на централата, която се превръща в едно ядрено бунище, което започва да носи рискове за националната сигурност“, предупреди проф. Касчиев.

„Сумата, която беше предвидена за извозването на тези отпадъци и отработването им в Русия, са изхарчени. Така пред бъдещите поколения остава задачата да платят милиарди, за да се справят с този проблем. „Изискванията на националната стратегия за управление на радиоактивните отпадъци са поне 50 тона тежко радиоактивни метали да се изнасят всяка година от площадката на работещата ни ядрена централа“, разяснява експертът.

Той обяснява още, че след изваждането на отработеното ядрено гориво от реактора то се премества в охлаждащи басейни и след три-до петгодишен престой там се премества в междинно хранилище, където може да остане до 50 години. След това силно радиоактивният отпадък би трябвало да се преработи като се отделят плутоният, уранът и високоактивните продукти на деленето. Последните се смесват с разтопено стъкло и се затварят херметично в метални контейнери. След това те би трябвало да бъдат погребани завинаги в подходящи специални подземни хранилища, обяснява експертът.

До 1989 г. използваното у нас ядрено гориво е било връщано в Съветския съюз. Година по-късно в АЕЦ „Козлодуй“ се изгражда хранилище за съхранение на ОЯГ под вода. Работещите тогава шест ядрени блока годишно генерират около 90 т тежки радиоактивни метали (ТМ) в ОЯГ и с времето хранилището започва да се запълва и затова се възобновява практиката за извозване на използваното гориво в Русия, където след остъкляването му, тя да започне да ни го връща за погребване след 2025 г. Това означава да се изгради подземно хранилище за високо радиоактивни отпадъци (РАО), чиято цена е около 4 млрд. евро, а може би и повече, посочва ядреният експерт.

Въпреки , че съм участник в изгражданета та 5-ти блок и понавам не лошо технологията , искам само до припомня , че в качеството си на министър Трайчо Трайков ообосновано, без да изпада в технологическите подробности – не веднъж е правил изявление, което потвърждаваше несъстоятелността на Белене , като проект – което принуди руската 5 колона да го представи , като американски застъпник и….му направиха примка , за да могат застъпниците на Кремъл в България да започнат нова атака срещу правителството, защото в Москва си мислят, че у нас – всички са подлоги, като Сидеров , Румен Петков и разбира се Президента! За да окачат непоносима финансова тежест на България! Поредното доказателство , че Москва не вярва на сълзи! А те и това искат!

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

Блиц Новини
Киара след изгонването: Губила съм си времето в „Ергенът”

кадри bTV Поредната отпаднала от „Ергенът” хубавица заяви, че след като е изгледала предаването, си е дала сметка, че си е изгубила времето да преследва Алек. Киара Маджарова осъзнала това след като чула коментар от главния герой в шоуто, че не е негов тип човек, въпреки че го привлича по …

Hell's kitchen
Кой ще смени шеф Ангелов в „Хелс китчън”? Всички тръпнат в очакване

кадри Нова телевизия Кой ще води Кухнята на Ада, след като шеф Виктор Ангелов хвърли куртката? Въпросът вълнува всички фенове на шоуто, които видяха драматичния изход на водещия в сряда вечер. Шеф Ангелов се отказа да се занимава повече с кандидатите за наградата от 100 000 лева, след като те …

error: Content is protected !!