fbpx

Явор Танев: Имаме ситуация на един IT Чернобил

Обикновения човек е заплашен от тази дигитална радиация, всеки може да бъде профилиран, изнудван, обясни експертът

Нашите лични данни са изтекли по целия свят и имаме ситуация на един IT Чернобил. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ експертът по киберсигурност Явор Танев.

Обикновения човек е заплашен от тази дигитална радиация, всеки може да бъде профилиран, обясни той.

„Данните съществуват. Публично достъпни са и могат да бъдат свалени. Забелязва се, че трафикът от последните шест месеца изведнъж вчера се е вдигнал със 7%. Със сигурност тези 1,5 ГБ се свалят масово. Файловете са истински. Те са огромни и в тях съществува информация“, добави експертът.

Хакери откраднаха лични данни на милиони българи

„Информацията е изтекла и не може да бъде спряна. Много се коментира какво се е случило тогава в Украйна. Някой процедури не са спазени. Защити не са сработили. Пропуски са довели до експлозия на данни, които в момента се носят свободно по света“, заяви Танев.

Институциите трябва да излязат с ясна информация и да кажат откога са тези данни и как са изтекли, кои системи са компрометирани и каква е актуалността на информацията, подчерта той.

Експерт по киберсигурност: Системата на НАП е доста уязвима, хакерите използват руски сайт

„Има информация с ЕГН-та, имена, данъчни задължения и вноски, заеми. Не трябва да губим вяра в това, че държавата може да ни пази данните. В момента за съжаление нашата лична информация е пръсната навсякъде и това ще е огромен проблем, защото има още 16 ГБ, които някой ще купи“, обясни експертът.

„ЕГН-то е един идентификатор и много измами могат да се правят с тези комбинации. Има адреси по местоживеене“, добави той.

„Идват избори. Като имате ЕГН-тата и адресите много неща може да направите“, изтъкна специалистът по киберсигурност.

Той сподели, че в информацията за себе си от изтеклите файлове намерил данни за заплатата, която получава и за здравните вноски, които внася, както и информация за дружеството, което представлява.

„Има регистър за потребителите, които са играли хазартни игри. Базата данни е толкова голяма, че ще бъде изследвана с месеци. Може да бъде използвана от журналисти. Обикновения човек е заплашен от тази дигитална радиация, защото той е изложен с всичките данни. Когато имате заеми, или сте участвали в игри, може да бъдете профилиран, а това е притеснително“, каза още Явор Танев.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Hell's kitchen
Шеф Ангелов предложи работа на Гатьо, а Алекс и Бони се захапаха

кадри Нова телевизия Риалити героят Пеньо Гатевски – Гатьо има възможности на готвач, които да му осигурят работа във всеки софийски ресторант. Този комплимент направи шеф Ангелов на „гладиатора” в „Хелс китчън”, като в думите му нямаше и капка ирония. Похвалата дойде след като бившият рейнджър сготви перфектно месо от …

USA news
Horoscope for April 25 Thursday: Do not enter the Internet zodiac

Libra should not go online today. Here is the horoscope of the „Llama“. Aries Not a bad day, largely conducive to the fulfillment of your wishes. Doubts are possible in the morning, but there will be no trace of them before lunch. This is a good time to systematically expand …

Блиц Новини
Наско от Б.Т.Р. разкри голяма драма с Ал Бано в „Капките”

кадри Нова телевизия Моментът, в който знаменития италиански певец Ал Бано излезе да пее със своето копие в „Като две капки вода”, ще се запомни като един от най-силните в този сезон на шоуто. В интервю за сутрешния блок на Нова телевизия обаче Наско от Б.Т.Р. разкри, че дуетът между …

error: Content is protected !!