fbpx

Юли започва с големи жеги в Пловдив! Чакат ни до 42 градуса

Валежи от 40- 50 литра на кв.м не било екстремна ситуация, като се среща често у нас, посочи Петър Янков

В началото на юли у нас се очакват температури от порядъка на 39, а в Пловдив 41 – 42 градуса. След това ще има захлаждане. Над страната ще премине студен атмосферен фронт, който ще понижи температурите.

„Нормални горещи дни. Валежният период със захлаждане е от 4 до 10 юли. Засега не се очакват някакви екстремни валежи”, заяви пред Радио Пловдив синоптикът Петър Янков. Той не споделя бомбастичното определение, че валежите от последните дни у нас са тропически.

„Най-лесно е да се обвинява времето. Всички знаят, че валежи над 10 л/кв. м създават проблеми на Орлов мост – София и Централна гара – Пловдив. Това е така, защото субективният фактор не си е свършил работата, в случая – човекът! И канализацията в центъра на Пловдив е под всякаква критика”, казва синоптикът. По думите у съвсем нормално е било преди 30 години валежи от порядъка на 40 – 50 л/кв м са били съвсем нормални за лятото, сега се изпадало в истерия.

Екстремните ситуации всъщност са валежи от 100 – 150 л/кв. м за едно денонощие. Това са тропическите валежи, обясни синоптикът. Той уточни, че рекордът е във Варна през 1953 година, когато са паднали 320 л/кв м за 24 часа.

По думите му, за нас 33 до 38 – 39 градуса са нормални, летни температури. Наистина е горещо, но за нашите географски ширини, на Балканите, над 33 градуса времето е горещо.

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Майката на Митко от Цалапица: Започвам безмилостна борба!

Снимки ФБ и кадри БТВ Удар след удар понася борбената майка на Митко от Цалапица. Вече 8 месеца тя води ожесточена борба със съдебната система, от която иска единствено справедливи наказания за виновниците причинили смъртта на сина й. Атанаска Бакалова има и широката подкрепа на близки и не толкова хора, …

Hell's kitchen
Никол оцеля, ще готви в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Инфарктна за участниците резервация беше тази в последния епизод на Хелс китчън. Като водещи на двете кухни застанаха двама от най-добре представящите се, а именно Никол и Славейко. Борбата бе ожесточена и двата отбора завършиха на 2 секунди разлика. Според правилата Никол трябваше да напусне състезанието, но …

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

error: Content is protected !!