fbpx

Ще мръзнем като кучета: Студът подранява заради серия от средиземноморци (карта)

www.blitz.bg

През следващите часове се очертава дестабилизиране на атмосферата на Балканите, поради преминаване на серия от средиземноморски циклони, които се очертава да компенсират сравнително сухият за по-голямата част от страната до момента януари, пише meteobalkans.com. Голям Сечко не е сред най-влажните месеци, средно за страната вали под 50 литра, само над крайните южни райони, които са със зимен максимум на валежите, поради средиземноморското влияние е по-влажно.

Най-много сняг в Западна България и западно от долината на река Искър с най-големи шансове Най-дебела снежна пелена ще натрупа на северозапад, тъй като именно оттам студът ще се опитва да се наложи, засега по-скоро неуспешно, но според последните обновления шансовете му са доста по-добри. Валежите ще са комбинирани и със силен вятър не са изключени и навявания най вече по проходите на Стара планина. През деня над Южна Гърция ще започнат нови валежи, които бързо ще обхванат голяма част от полуострова, локално не са изключени и интензивни валежи, придружени от гръмотевици.

Циклонът ще завлича и доста топлина. Валежнитеа зони ще достигне и България, като повече дъжд се очертава на юг от Балкана, а от сняг над Рило-Родопски масив и над Беласица и Малашевска планина. Първо ще завали още в ранния следобед над Беласица и Славянка и над Санданско-Петричката котловина. На север към Осогово очакваните валежни количества са доста по-малко, както и в Средна Стара планина.

Най-малко от предстоящата обстановка се очертава да вали източно от долината на Искър, в Средната Дунавска равнина. Там до понеделник очакваните валежни количества са в порядъка на 2-5 литра. Серията циклони няма да обърнат сериозно внимание и на Сакар и Странджа. В този район все пак се очертава да вали, но не толкова екстремно като Родопите, като в Ардинския дял се очертават над 170 литра до понеделник. На второ място като дъжд се очертава Беласица с над 150 литра.

Най-значителни снеговалежи се очертават между 23-24 януари над Западната Дунавска равнина и в прилежащия Предбалкан, и на запад над Централна Сърбия. Интензитетът на снеговалежа над оградената област ще е между 5 до 10 см на час, като има опасност и за силно намалена видимост. Степен 2 – се издава за значителни валежи от сняг, очакванията са да се образува снежна покривка между 16-30 см. [null] Циклонът стоварва цялата си мощ върху Апенините, повече сняг в Софийското поле През следващите часове над Тиренско море ще се образува изключително опасен циклон, като налягането ще се понижи до рекордни стойности. Някои модели симулират да падне под 970 хпа, при своята еволюция циклона ще завлича топло и студено, но засега изгледите са за слаба реакция от североизток.

Италианските колеги определят циклона като полярен, тъй като е от студен фрон от Атлантически циклон, формирал се над Грендландско море. Но при нас ще достигне в събота доста по-отслабен. Циклоните се очертава да преминават директно през България, така че студът ще навлиза от северозапад, след като спрат южняците, тоест няма да е директно от източника – от студените резерви на Източноевропейската равнина, а трансформиран, преминал първо през Апенините.

Циклонът ще задълбава и ще ни овлажнява, засега изгледите са в неделя сутринта окончателно да се изнесе. Шансовете за София за сняг се подобриха. Студът ще навлезе по-рано, още в събота, когато Софийското поле може и да натрупа до 10 см сняг, който да започне да вали още в петък. Но без да трупа, а в неделя ще грее слънце, според последните обновления, и ще омекне. А в понеделник максимумът се очертава да надмине 5 градуса, което си е топло за студеното Софийско поле към края на разгара на зимата. Атмосферата над региона ще е силно неустойчива, като са възможни внезапни усилвания на вятъра. Обявява се и 3 степен за опасно време.

Последната на януари валежите спират Засега неделя се очертава валежите да спрат и над цялата страна да се установи облачно време, но има голяма вероятност и слънцето да се показва, температурите ще са по-високи от обичайните за края на януари. Има 50% вероятност в неделя да е подходящо за туризъм, но в пояса на средната и ниската планина. Дебелият сняг ще е над 1500-1600 метра по всяка вероятност, който трудно ще се гази.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Майката на Митко от Цалапица: Започвам безмилостна борба!

Снимки ФБ и кадри БТВ Удар след удар понася борбената майка на Митко от Цалапица. Вече 8 месеца тя води ожесточена борба със съдебната система, от която иска единствено справедливи наказания за виновниците причинили смъртта на сина й. Атанаска Бакалова има и широката подкрепа на близки и не толкова хора, …

Hell's kitchen
Никол оцеля, ще готви в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Инфарктна за участниците резервация беше тази в последния епизод на Хелс китчън. Като водещи на двете кухни застанаха двама от най-добре представящите се, а именно Никол и Славейко. Борбата бе ожесточена и двата отбора завършиха на 2 секунди разлика. Според правилата Никол трябваше да напусне състезанието, но …

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

error: Content is protected !!