fbpx

Щедри ли сме, колкото си мислим? Ето колко пари са дарили фирми, фондации и граждани в България

Малко над 101 милиона лева са дарени в България през 2017 г. от  индивидуални дарители, компании и фондации. Това са данните от годишния  анализ на Български дарителски форум, представен днес, 6-ти октомври, в  рамките на Седмицата на фондациите и дарителите в България.
Ръстът в сравнение с предходната 2016 г. е малко над 5 млн. лв.  Най-много средства през 2017 г. са дарили фондациите – 53,8 млн. лв., следвани от  компаниите с 38,3 млн. лв. И компании, и фондации на първо  място даряват за проекти, свързани с образование и наука, и детско и
младежко развитие – общо над 54 млн. лв.
Повече са дарявали и хората през 2017 г. (8,9 млн. лв.). Предпочитаните от тях каузи са здравни и социални. Активизиране на индивидуалното дарителство се наблюдава и при случаи на бедствия и аварии.

Леко повишение (с 2%) спрямо 2016 г. има в броя на гражданите, дарили средства за опазване на околна среда.  Хората даряват основно пари и предимно инцидентно. Водещите мотиви за даряване са личното отношение и желанието за помагане макaр и с малки суми. Над-предпочитаният начин за даряване от хората е чрез дарителски SMS.
За последните 5 години (2013 – 2017) се наблюдават следните основни  тенденции в дарителството:
• Сравнително запазване на средствата, дарени от фондации;
• Ръст от 12% при дарителските инвестиции от компании спрямо 2016 г.  Погледнато за 5 годишен период обаче се отчита тенденция на спад.
• Плавно увеличение на дарените средства от индивидуалните дарители, които през 2013 г. са формирали едва 5% от общите дарения, докато през 2017 г. делът им е 9%.

Законодателната рамка в страната, с пряко отношение към развитие на дарителството за последната година, няма определящо влияние по отношение на решенията дали да бъде направен дарителски акт.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
“Ергенът” разсипа здравето на Васка, получила паник атаки и припаднала

кадри bTV, YouTube/Надкаст Истински кошмар е изживяла любимата ергенка на мъжете Васка. Тоталното игнориране от страна на продукцията я докарало истински срив, разкри тя в подкаста “Надкаст”. Месеци след снимките на “Ергенън”, тя буквално припаднала от това, което видяла да се излъчва по bTV. “В началото бях много разочарована. Отрази …

Блиц Новини
Изгонената Силви към Ергена Алек: Ще си понесе последствията

Кадри БТВ От надпреварата за сърцето на „Ергенът“ отпадна една доста противоречива личност, а именно Силви, която се оказа нехаресвана от никой и дори дамите вътре се страхуваха от нея Не съм очаквала така да стане, беше изключително неприятно. Това бяха интриги, които Криси направи, но това си е за …

Блиц Новини
„Бригадата“ помага на семейство с девет деца

Кадри БТВ Този сезон на „Бригада нов дом“ е обърнат в помощ на многодетни семейства. Такива явно се намират в България, макар да не се срещат често. Хора, които са отдадени на семейството и децата получават и помощ от бригадата. След двойката с шест деца, чийто ремонт проследихме вече, сега …

error: Content is protected !!