fbpx

Шум от кораб за търсене на газ ядоса граждани по брега на България, преместват го

източник: Matitime.bg
Хоризонтът на Черно море пред Варна най-после ще се „освободи“ от сондажния кораб Noble Globetrotter II. Станалият част от пейзажа плавателен съд ще бъде ангажиран в сондажите на блок „Хан Аспарух“, след като собствениците му не откриха работа за него повече от половин година, пише Matitime.bg.
Изключително любопитна история се е разиграла с плавателния съд в последните месеци, съобщава медията. Жителите на няколко варненски района събрали подписка за незабавното му преместване. Информацията потвърдиха източници на изданието и в община Варна, където такава е входирана.
Причината, описана в сигналите до общината, е свързана с шумото замърсяване на кораба.

„Късно вечер тази бръмчалка ни побъркваше, слава богу, че го махнаха“, заяви за Marirtime.bg варненец, живеещ в кв. „Бриз“, който се намира близо до зимната котвена стоянка на Варна. Живеещи в района сигнализирали, че всяка вечер положението ставало нетърпимо, заради сериозен шум от плавателния съд.
След сигналите, Noble Globetrotter II бил преместен в района пред Ракитника, но дни по-късно и живеещи в тази част на морската столица изпратили серия от сигнали, че не могат да спят заради шума от кораба.

В крайна сметка сондажният съд е изместен и от този район, като в момента се намира на няколко мили източно от града, не е в района на рейда и ИАМА изпраща известия до корабоплавателите, забранявайки преминаване на други кораби в радиус от 500 метра около него.
Предстои плавателният съд да бъде включен в сондажите на блок „Хан Аспарух“, което означава, че вероятно той ще бъде отново преместен по-близо до града, за да може да се осъществи претоварване на оборудване. Това вероятно отново ще изправи на нокти някои части на морската столица, но този път за последно.
От морската администрация във Варна потвърдиха, че при тях също да е входирана подобна подписка.
Плаващият под флага на Либерия специализиран съд е собственост на американската „Нобъл Дрилинг Холдинг“, разполага със системи за динамично позициониране, двойна мултифункционална кула, според компанията -собственик е сред най-съвременните съдове от този тип. Корабът е построен през 2012 г., има дължина 189 м, широчина 32,2 м и дедуейт 36 634 t.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Hell's kitchen
Шеф Ангелов предложи работа на Гатьо, а Алекс и Бони се захапаха

кадри Нова телевизия Риалити героят Пеньо Гатевски – Гатьо има възможности на готвач, които да му осигурят работа във всеки софийски ресторант. Този комплимент направи шеф Ангелов на „гладиатора” в „Хелс китчън”, като в думите му нямаше и капка ирония. Похвалата дойде след като бившият рейнджър сготви перфектно месо от …

USA news
Horoscope for April 25 Thursday: Do not enter the Internet zodiac

Libra should not go online today. Here is the horoscope of the „Llama“. Aries Not a bad day, largely conducive to the fulfillment of your wishes. Doubts are possible in the morning, but there will be no trace of them before lunch. This is a good time to systematically expand …

Блиц Новини
Наско от Б.Т.Р. разкри голяма драма с Ал Бано в „Капките”

кадри Нова телевизия Моментът, в който знаменития италиански певец Ал Бано излезе да пее със своето копие в „Като две капки вода”, ще се запомни като един от най-силните в този сезон на шоуто. В интервю за сутрешния блок на Нова телевизия обаче Наско от Б.Т.Р. разкри, че дуетът между …

error: Content is protected !!