fbpx

Шеф на Google: 30% ръст на БВП в БГ до 2025 г. от дигитализацията

www.monitor.bg

44 000 българи, обучени за дигитални умения

30% ръст може да достигне българската икономика до 2025 година, стига да се дигитализира. Това каза отговорният директор в Google за България, Гърция, Македония и Малта Григорис Зарифополус по време на дискусия.

За дигитализираните икономики този ръст би означавал 200 млрд. евро нагоре за БВП, а за България около 8 млрд. евро.

Обаче има какво още да се желае. Част от проблемите са дигиталните умения, както и липсата на достъп до интернет за някои деца.

“Още през 2016 г. видяхме, че на голяма част от българското население му липсват такива умения, особено в малките и средни предприятия”, коментира Зарифополус. Затова от Гугъл са стартирали програмата “Grow with Google” – “Дигитален растеж” за повишаване на дигиталните умения у нас.

От 2016 г. насам над 44 000 са били българите, които са се обучили по платформата като 25% от търсещите работа са регистрирали развитие в своя кариерен път.

70% от малките и средните бизнеси също са се разраснали благодарение на обученията.

През 2017 г. програмата предложи семинари из цялата страна, а през 2018 г., с помощта на Министерството на икономиката, Българската търговско-промишлена палата и SoftUni, бяха проведени допълнителни лекции с 12 дигитални консултанти, които са посетили общо 35 града у нас.

В резултат на това над 80% от бизнес шефовете започнали да виждат интернет пространството като възможност за растеж, а 75% решили да инвестират онлайн. “1/3 от работодателите решиха, че ще наемат повече хора, а това е добре”, допълни Зарифополус.

В момента Гугъл планира нова програма за предотвратяване на късен старт на дигитализация за децата. С тази цел са обучили над 1000 учители, които да представят учебния материал по по-интересен и иновативен начин. “В България имате таланта и ресурсите, за по-добро бъдеще”, завърши директорът от Google.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

USA news
Horoscope for Friday, April 19: Do not access the Internet through the phone zodiac sign

Pixabay Libra should not go online on April 19. Here is the horoscope of the Lama: Aries Today you can not only have a pleasant time, but also achieve significant changes in your personal life, which will be of a positive sign. Indeed, this will require patience and caution, but …

Блиц Новини
Скандално твърдение в „Ергенът” накара българките да намразят Алек

кадри bTV Има и ли няма „проникване”? Този въпрос тормози феновете на „Ергенът” още от сряда вечер, когато Валерия подлуди имението с твърдението, че любовната игра между нея и Алек от игра си е станала същински акт. На кадрите в анонса на следващия епизод на любовното риалити се виждат разгорещени …

Блиц Новини
Козунаци от 2 до 100 лв на пазара

Кадри България он ер. Остава по-малко от месец до светлия празник Великден и темите за козунаци и яйца се завъртяха.  Увеличават се и проверките за качеството и цената на козунаците, казват от Сдружението за достъпна и качествена храна. Ако козунакът от магазинната мрежа е без етикет, е притеснително, тъй като …

error: Content is protected !!