fbpx

Шефът на НЕК подаде оставка

Снимка: Канал 3

Изпълнителният директор на „Национална електрическа компания“ ЕАД (НЕК) Петър Илиев е депозирал оставката си в деловодството на „Български Енергиен Холдинг” ЕАД (БЕХ).

Това потвърдиха за ФАКТИ от пресслужбата на НЕК.

Петър Илиев се оттегля след серия от скандали с представители на работодателските организации за непрекъснатото повишаване на цената на електроенергията за свободния пазар.

Припомняме, че председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев заяви, че пазарът на ток за бизнеса е манипулиран. „При такъв НЕК на нас не ни трябват врагове, не ни трябва конкуренция“, заяви шефът на АИКБ. Тази позиция споделят още БСК, БТПП и КРИБ. Работодателите искат не само оставката на ръководството на Националната електрическа компания (НЕК), но и преструктуриране на дружеството.

Работодателите дори изпратиха и отворено писмо по темата до министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и министъра на енергетиката Теменужка Петкова. По казуса беше сезирана и прокуратурата.

А от КЕВР съобщиха, че председателят Иван Иванов е поискал подробна информация за сключените сделки през този период във всички сегменти на борсовата търговия от изпълнителния директор на Българската независима енергийна борса ЕАД (БНЕБ) Константин Константинов.

НЕК има задължения да осигурява ток за регулирания пазар и битовите потребители, а не да предоставя допълнителни количества на свободния пазар, каза той в отговор на обвиненията на работодателските организации, че компанията не е предоставила допълнителни количества и цените на тока на борсата са скочили.

Така отговори на обвиненията Петър Илиев.

„Пускането на допълнителни количества от „Марица-изток 1“ и „Марица-изток З“ ще доведе до значителна щета на НЕК, тъй като тези разходи няма да бъдат покрити от Фонда за енергийна сигурност. Ако осигуряваме допълнителни количества от язовири, без да спазваме всички други неща, има опасност да застрашим снабдяването с вода и да източим язовирите в България“, припомни още бившият изпълнителен директор на енергийния монополист.

Петър Илиев беше категоричен, че няма да допусне токът за бита да поскъпне заради НЕК.

Петър Илиев е завършил Техническия университет в столицата със специалност „Топло и ядрена енергетика“. Работил е в „Топлофикация – София“ близо 25 години, като е започнал от най-ниските нива и е стигнал до заместник-директор. Бил е енергетик и главен инженер в ТЕЦ „Земляне“, заместник-директор в клон „Люлин“ и в „Булгартрансгаз“. След това дълго време работи и системата на НЕК на различни ръководни длъжности.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Hell's kitchen
Шеф Ангелов предложи работа на Гатьо, а Алекс и Бони се захапаха

кадри Нова телевизия Риалити героят Пеньо Гатевски – Гатьо има възможности на готвач, които да му осигурят работа във всеки софийски ресторант. Този комплимент направи шеф Ангелов на „гладиатора” в „Хелс китчън”, като в думите му нямаше и капка ирония. Похвалата дойде след като бившият рейнджър сготви перфектно месо от …

USA news
Horoscope for April 25 Thursday: Do not enter the Internet zodiac

Libra should not go online today. Here is the horoscope of the „Llama“. Aries Not a bad day, largely conducive to the fulfillment of your wishes. Doubts are possible in the morning, but there will be no trace of them before lunch. This is a good time to systematically expand …

Блиц Новини
Наско от Б.Т.Р. разкри голяма драма с Ал Бано в „Капките”

кадри Нова телевизия Моментът, в който знаменития италиански певец Ал Бано излезе да пее със своето копие в „Като две капки вода”, ще се запомни като един от най-силните в този сезон на шоуто. В интервю за сутрешния блок на Нова телевизия обаче Наско от Б.Т.Р. разкри, че дуетът между …

error: Content is protected !!